Municipiul Lupeni deruleazã un proiect european prin care oferã mãsuri de  sprijin în vederea ocupãrii unui loc de muncã, sprijin pentru educatie si reducerea abandonului scolar, îmbunãtãtirea conditiilor de locuit si servicii medico-sociale locuitorilor din cartierele Viitorului si Tineretului.
Municipalitatea deruleazã un proiect european prin care oferã mãsuri de sprijin în vederea ocupãrii unui loc de muncã, sprijin pentru educatie si reducerea abandonului scolar, îmbunãtãtirea conditiilor de locuit si servicii medico-sociale locuitorilor din cartierele Viitorului si Tineretului. Totul se deruleazã în cadrul proiectului Bahtalo!, proiect care a debutat încã de la începutul anului si se va derula pânã în data de 24 ianuarie 2021.
“Proiectul se deruleazã în douã cartiere din municipiul Lupeni: Viitorului –zona ”Cioara Alba” si Tineretului. Obiectivul general al proiectului este Reducerea numãrului de comunitãti marginalizate în care exista populatie apartinând minoritãtii roma aflate în risc de sãrãcie si excluziune socialã, prin  implementarea de mãsuri integrate, de care vor beneficia în total un numãr de 960 de persoane”, aratã edilii.  Pânã în prezent 227 de persoane au beneficiat de mãsuri integrate, printre care: servicii de sprijin în vederea ocupãrii unui loc de muncã, prin informare si consiliere profesionalã (106 de  persoane), medierea muncii (106 persoane), mediere directã cu angajatorul (106 persoane), cursuri de formare profesionalã (47 persoane), 121 copii si pãrintii lor (sau membrii familiei) au participat la servicii educationale si de consiliere. Pânã în prezent au fost certificate 26 de  persoane în ocupatiile de Lucrãtor în morãrit si panificatie si Lucrãtor în structuri pentru constructii. Dintre acestea 14 persoane au  primit si diplome de calificare. Toti participantii vor primi si o subventie de maxim 5 lei/orã de curs. De asemenea, a început si al treilea curs,  pentru calificarea de Brutar-patiser-preparator produse  fãinoase, la care s-au înscris 17 persoane.
La începutul scolii au  primit rechizite noi un numãr de 91 copii participanti la proiect. Pentru a beneficia de sprijin pentru cresterea accesului si participãrii la educatie, familiile din cartierele Viitorului si Tineretului trebuie sã completeze documentele de grup tinta si sã îsi dea  consimtãmântul în scris pentru participarea la activitãtile proiectului. Primãria Lupeni a pus la dispozitie un spatiu în care toti cei care doresc sã participe la activitãtile desfãsurate în cadrul proiectului BAHTALO! Împreunã combatem sãrãcia si discriminarea” se pot înscrie la una dintre mãsurile de sprijin puse la dispozitie prin proiect.
Monika BACIU