Sala de marmurã a Primãriei din Petrosani a rãsunat de glasurile alpinilor si a voluntarilor veniti din Ponte nelle Alpi, vineri, la prânz.
A fost un moment unic, când acesti oameni au cântat imnul national al Italiei, la deschiderea manifestãrilor dedicate unui deceniu de când ei sustin întreaga  activitate a Casei Pollicino. Într-un cadru festiv, italienii din Ponte nelle Alpi au fost primiti la Petrosani, locul de care s-au atasat, gratie unor proiecte care au scos copiii cu dizabilitãti de la noi, într-o luminã excelentã. Au creat Casa Pollicino la noi acum un deceniu si de 15 ani ne sunt ca fratii, lucru pentru care, primarul din Petrosani i-a acordat o  distinctie de onoare viceprimarului din Ponte nelle Alpi.
Casa Pollicino a luat nastere în 4 octombrie 2008, acum un deceniu, iar acest lucru, ca si înfrãtirea cu acest oras, de acum 15 ani, ne-a adus nouã, celor de la Petrosani, sperante de mai bine mereu. Totul a pornit de la sectia de distrofici, de unde au fost preluati copiii cu diverse afectiuni si acum, acestia au o casã a lor unde se simt ca acasã. Pentru toate acestea, comunitatea noastrã este recunoscãtoare voluntarilor italieni, care sustin financiar întreaga activitate.
„Pentru noi, ca si comunitate, aceastã înfrãtire înseamnã foarte mult. Pollicino, prin ceea ce a fãcut, de-a lungul acestor  10 ani, practic, a reusit, împreunã cu noi, sã aducã cel mai important lucru: zâmbete pe buzele acestor copii speciali si ale pãrintilor lor. Noi am învãtat foarte multe de la ei, în zona  protectiei sociale si a grijii pentru ei, copii speciali, de care noi trebuie sã avem grijã în special”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Lectiile oferite de  voluntarii care, periodic strâng fonduri pentru ca Pollicino sã poatã functiona, sunt lectii cu oameni de mare valoare, care, odatã veniti aici, nu ne vor abandona. Ce au semnificat toate acestea pentru ei, ne spune chiar viceprimarul orasului.  „Semnificatia pe care a avut-o, de-a lungul anilor, a fost aceea de a crede, de a continua sã ajutãm copiii, sã creascã si sã aibã o viatã normalã. Obiectivul nostru este sã continuãm pe aceastã stradã, ca sã putem aduce copiii care au nevoie de noi, din ce în ce mai mult”, a spus si Enrico De Bona, viceprimar Ponte nelle Alpi. Casa Pollicino este locul în care zeci de copii iau masa, unde învatã sã  socializeze, unde si-au fãcut prieteni, iar psihologii si  terapeutii le-au devenit apropiati, ca niste pãrinti. Fãrã un astfel de ajutor, multi ar fi fost pierduti, iar 10 ani de muncã asiduã au dat  roadele scontate, asa încât, nimeni nu e dispus sã cedeze.
Diana Mitrache