Cãldurã, dar cu ce pret?

Putinii abonati ai sistemului de termoficare din Petrosani ar putea avea cãldurã în aceastã iarnã. Asta dacã licitatia organizatã de municipalitatea de la Petrosani va reusi sã concesioneze distributia retelei de agent termic.
Deocamdatã nu se stie care vor fi costurile agentului termic, asta în cazul în care acesta va ajunge în casele celor putin peste 2000 de abonati.
“În luna aprilie a fost pentru prima datã când am atras atentia cã sistemul de termoficare si CEH vor avea o problemã si nu stiu dacã se va mai furniza agent termic. În luna iunie, administratorul judiciar al societãtii de termoficare a anuntat cã nu va mai furniza agent termic în regim centralizat pentru cã firmã va intra în faliment, lucru care s-a si întâmplat. În acel moment am iesit public si am spus cã este important ca cei 2000 de abonati ai sistemului de termoficare sã îsi gãseascã o sursã alternativã de încãlzire pentru aceastã iarnã pentru cã existã aceastã incertitudine de a mai furniza agent termic. Pânã la urmã, am gãsit aceastã solutie, ca administratia publicã sã reia patrimoniul care a fost dat în administrare cãtre SC Termoficare SA si am dat hotãrârea de consiliu prin care se urcã pe SEAP concesiunea acestui serviciu, urmând ca în termen de 30 de zile dacã nu se întâmplã nimic din punct de vedere birocratic sã putem sã avem un câstigãtor al acestei licitatii si sã se reia furnizarea agentului termic”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi,  primarul municipiului Petrosani, în cadrul emisiunii Punctul pe I de la MONDO TV.
Deocamdatã nu se stie care vor fi costurile pe care beneficiarii agentului termic le vor plãti. Incertitudinea planeazã si asupra posibilitãtii acordãrii, în continuare, a subventiei.
“Nu stim la ce pret se va furniza gigacaloria dupã ce licitatia va fi atribuitã. În momentul în care vom avea clar un câstigãtor atunci vom putea stii exact cât va costa gigacaloria în sistem centralizat. Va fi, cu sigurantã, o crestere de pret a gigacaloriei”, a mai spus sursa citatã.  În cazul în care procedura nu se va complica, abonatii  vor beneficia de agent termic, cel târziu, începând cu data de 1 decembrie.  Alimentarea cu energie termicã în  sistem centralizat este un serviciu comunitar de utilitate publicã. Aceste serviciu a fost asigurat prin  intermediul SC Termoficare SA, care odatã intratã în faliment nu mai poate presta acest serviciu. Astfel,  s-a luat decizia delegãrii distributiei agentului  termic.
Monika BACIU

8 comentarii la „Cãldurã, dar cu ce pret?

 • 21 octombrie 2018 la 19:22
  Permalink

  Sa se schimbe tevile de Termoficare de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor si atunci s-ar dezvolta si rentabiliza Termoficarea in toata valea jiului dar si Complexul Energetic Hunedoara .

  Răspunde
 • 21 octombrie 2018 la 20:49
  Permalink

  Dupa momentul 10 august 2018 chiar credeti ca sunt bune gazele ??? V-a convins jandarmeria dar ValeaJiului e saraca pe un munte de carbune…….. VOTATI….

  Răspunde
  • 21 octombrie 2018 la 21:43
   Permalink

   valea jiului e saraca pentru ca oamenii nu vor sa invete si altceva decat „minerit”…in valea jiului oamenii nu vor sa munceasca nu vor sa invete si o alta meserie care sa le aduca ulterior niste venituri mai mari…valea jiului e saraca pentru ca multi compatrioti atarna prin birturi si nu fac nimic de dimineata si pana seara…au venit „n” firme cu nenumarate oferte oferindu-va cazare masa bonuri prime si un salariu mediu la inceput ulterior marindu-se ….dar nu a fost nimeni interesat…..pai atunci iubitilor….stati voi frumusel in blocurile voastre care iti provoaca voma …stati voi dragilor la birt ( desi nici dinti in gura nu aveti de parliti ce sunteti ) stai la birt si beti pana va aduna cu punga neagra…..si asa veti prospera acolo….cand vor fi inchise minele si se va modifica legea acordarii ajutorului de somaj si social ( speram cat mai rapid sa fie publicata in monitorul oficial )…..atunci dragilor cu asemenea gandiri veti sta in colibe si veti admira dealurile la lumina felinarului….

   Răspunde
 • 22 octombrie 2018 la 09:17
  Permalink

  Din toata saracia asta au de cistigat birocratii de la termoficare care i-si vor gasi un loc si mai caldut prin birourile Primariei care si asa sunt ticsite !! Ca doar dee:salariile sunt mai mari acolo,iar populatia proasta a orasului suporta …. Om trai si om vedea !!

  Răspunde
  • 22 octombrie 2018 la 09:43
   Permalink

   asta va macina pe voi acolo..ba e de vina politicu …ba primaru …ba X,Y,Z…..ba ce salariu are unu si altul…puneti-va centrale de apartament si ati rezolvat discutia…in toate comentarile pe care le faceti la orice subiect e de vina primarul ,politicul X,Y,Z….dar sa invatati o meserie sa va calificati in ceva nu e de interes…vremurile in care primeati totul ( cum ati primit de la mina ,locuinte ,pensii anticipate ,plati compensatorii ,bilete de tratament ,sporuri la salarii ) se termina….puteti ajunge la salarii cu mult peste cei huliti de voi …'”aia din primarie”…..dar trebe sa stiti umpic meserie …si mai trebe ceva ce nu va place voua acolo in zona ….SA MUNCITI……

   Răspunde
 • 22 octombrie 2018 la 14:38
  Permalink

  nu va pasa de cei 2000 de abonati ,va pasa de casele ,firmele,garajele bransate ilegal la teava de apa calda

  Răspunde
 • 22 octombrie 2018 la 15:21
  Permalink

  As pune un pariu ca Gcal nu se va scumpi. De ce? Pentru ca preluarea serviciului de termoficare de catre CEH inseamna automat si asumarea pierderilor din termoficare (care sunt imense-pentru cine stie, dar depinde la ce le raportam -daca le raportam la pierderile CEH sunt minore). Prin urmare aceasta miscare de preluare a serviciului de termoficare nu are niciun rationament economic (dimpotriva) ci este o decizie pur politica. In conditiile astea ce rost ar avea sa incarce consumatorii (a se citii votantii) cu costuri mai mari avand in vedere ca CEH oricum e in groapa si pierderile pe care le preia din termoficare oricum nu mai conteaza (fiind si nesemnificative in comparatie cu pierderile din extractia carbunelui si producerea energiei electrice).
  In Deva Primaria a scapat de termoficare cesionand aceasta activitate complet ineficienta (si odata cu ea si toate pierderile) catre Electrocentrale Deva. Evident tot printr-o decizie politica, profund neeconomica.
  La firme de stat, fiind vorba de ban public, nu conteaza.

  Răspunde
 • 22 octombrie 2018 la 15:29
  Permalink

  „”termoficare”” ai mare dreptate

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.