Au adunat copii din familii sãrace, i-au învãtat sã mãnânce corect si chiar sã se spele, le-au dat un sens în viatã si, mai mult, le-au adus pãrintii împreunã, la activitãti ce implicã chiar si rezolvarea temelor.
Multi dintre ei nu au acasã luminã, cãldurã, ori un televizor si de jucãrii au dus mereu lipsã, însã, de  10 ani, la centrul de zi Maria Stein, aflat în zona Coloniei din Petrosani, zâmbetele lor au înflorit si nu au fost putine ocaziile de satisfactie maximã. Acest centru are acum un deceniu si, la bilant au venit toti cei care le-au fost alãturi celor de la Caritas.
„În 19 octombrie 2018, împlinim 10 ani de când am deschis acest centru, un program destinat  comunitãtii, pentru comunitate, prin care ajutãm copiii din  familiile vulnerabile.  De 10 ani, peste 250 de copii au trecut prin programele noastre si avem rezultate cu care ne mândrim, iar acum, la momentul festiv,  am adus la Petrosani persoanele care au  construit acest centru”, a spus Alexandru Kelemen, reprezentant Caritas Petrosani. Oameni de bine din Germania, Austria, dar si din parohiile catolice care au pus umãrul, au venit acum sã vadã cum exemplul dat de ei si sprijinul pe care l-au oferit neconditionat, a meritat, iar cei care au venit aici au avut de câstigat.
„Noi am încercat  sã le oferim acestor copii, care ne-au fost beneficiari, posibilitatea  de a pãstra o igienã adecvatã, am încercat sã le oferim spatiul necesar de dezvoltare, pentru cã foarte multi nu au spatiul necesar sã îsi facã lectiile în casele lor si atunci noi tinem ca aici, la Maria Stein sã se poatã dezvolta pe viitor, altfel decât în familia lor. De asemena, noi am realizat si cã  trebuie sã lucrãm cu familiile lor si asta este o muncã mai grea  decât cea cu copiii. Programul nostru  presupune ore de  consiliere si voluntariat si pãrintii sunt pãrti active a acestei case, care a devenit una a pãrintilor, a copiilor din comunitatea noastrã”, a mai adãugat Alexandru Kelemen. Centrul de zi aduce zilnic copiii si pãrintii în zona socializãrii si pentru comunitatea noastrã aceastã casã a fãcut minuni în cei 10 ani, care s-au scurs.
„Sunt cam 50 de copii care primesc aici asistentã, pe lângã masa pe care o servesc zilnic. Îsi fac lectiile aici si multe alte lucruri pe care acasã nu au posibilitatea sã le facã”, a precizat Tiberiu  Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
La ceas aniversar, la Centrul de zi Maria Stein s-au adunat toti cei din comunitate ca sã celebreze momentul si sã arate cã le pasã si le va pãsa si în continuare.
Diana Mitrache