De cel putin 17 ani auzim de Toma Coconea, soimul din Parâng, la cele mai titrate competitii de andurantã din lume. A uimit lumea dupã accidentarea cumplitã din munti, cu revenirea-i spectaculoasã si nimic nu l-a oprit niciodatã.
Vom auzi si în 2019, pentru cã marti a avut loc selectia participantilor la cea de a IX-a editie a competitiei, Toma fiind unul  dintre veteranii favoriti. Pe site-ul competitiei apare la categoria aceasta, alãturi de Stanislav Mayer, Antoine Girard si Tobias Grossrubatscher, si ne promite cã va face din nou fatã cu brio.
„Mã bucur cã sunt, cum zic si organizatorii, legendarul acestei curse. E olimpiada mea, personalã, e pentru a IX-a oarã când mã duc si concurez de 18 ani. Vreau sã fiu un exemplu ca si atletul japonez care concureazã la 60 de ani. De ce nu? Mã tine în formã si îmi dã o motivatie sã reprezint România cu cinste”, a spus Toma Coconea, atletul pe care l-am gãsit miercuri, alãturi de colegii sãi salvamontisti din Parâng, la   cabinetul administratorului public al judetului Hunedoara, Costel Avram. Venise acolo sã caute solutiile optime pentru toate competitiile ce vor promova Parângul.
Nimic nu îl opreste pe Toma. Problemele pe care le-a avut sunt amintiri deja date uitãrii si singura idee ce îl tine în viatã pe acest deja veteran al competitiilor de andurantã sunt tocmai adrenalina si plãcerea de a îmbina zborul cu cãtãratul.
„Sunt o fire încãpãtânatã. Asta apreciazã si organizatorii si au vãzut anul trecut o cursã frumoasã, dupã accidentul meu din 2015. Nu se asteptau sã am un psihic si moralul atât de pozitiv si au fost  încântati. Eu sunt la fel de încrezãtor si vreau sã fac o cursã tehnicã si motivantã si promit podiumul”, a mai adãugat temerarul Coconea..  Toma deja se pregãteste si se simte motivat de ideea de  a participa. Sectia ce l-a clasat între favoritii cursei, de marti, 16 octombrie, i-a dat imboldul de care avea acum nevoie. Va pleca pe munti înalti, pentru cã, spune el, e mereu atras de înãltimi.
„O sã plec pe undeva, pe alte continente, pe unde îmi permit  sã fac zboruri. Am fost si în Nepal, acum e posibil sã plec  în Columbia, unde am invitatie, pentru a vedea conditiile dure. Caut munti înalti si conditii dure, ca sã fiu reglat psihic si fizic  pentru asemenea cursã.  Cu sigurantã, nu renunt”,  a conchis Tomi.  Imediat ce a fost selectat de organizatorii competitiei, pe site-ul Red-Bull X – Alps au si apãrut mesajele de încurajare din toatã lumea, pentru Toma Coconea.  Îi vom tine pumnii si îl vom  încuraja si noi.
Diana Mitrache