Insolventa Complexului Energetic Hunedoara se va judeca, astãzi, pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia.  Administratia Fondului de Mediu ar putea rãmâne fãrã o sumã importantã de bani, în spetã fiind vorba de penalitãtile pe care Complexul Energetic Hunedoara ar fi trebuit sã le plãteascã pentru cã nu a achizitionat suficiente certificate de emisie de gaze cu efect de serã. Datoriile CEH la Fondul de Mediu sunt de peste jumãtate de miliard de euro, societatea fiind si cel mai mare datornic la Fondul de Mediu. În total, CEH a acumulat amenzi de peste 520 milioane de euro.
Pierderi, fãrã numãr…
Complexul Energetic Hunedoara a raportat pierderi, pe primele sase luni ale acestui an, în valoare de 164.566.544 de lei. Comparativ cu aceeasi perioadã a anului trecut, pierderile de la nivelul Complexului Energetic Hunedoara s-au dublat. Astfel, anul trecut, în primul semestru, CEH raporta pierderi de 88.661.234 lei. De precizat este faptul cã în primele luni ale anului trecut, CEH a beneficiat de preturile crescute de pe piata de energie, în timp ce anul acesta situatia a fost total diferitã. Potrivit raportãrii, la data de 30 iunie 2018, CEH înregistra creante comerciale în sumã de 14.174.703 lei, iar datoriile comerciale cãtre furnizori erau în sumã de 187.428.648 lei. La capitolul “sumele care trebuie plãtite într-o perioadã de pânã la un an”, CEH are datorii de 1.382.379.323 lei, în timp ce “sumele care trebuie plãtite într-o perioadã mai mare de un an” se ridicã la valoarea de 225.046.808 lei. „Toate aceste elemente  l-au determinat pe auditorul financiar independent BDO Audit SRL sã exprime o opinie cu rezerve si sã  sublinieze faptul cã <existã o incertitudine semnificativã care ar putea sã punã în mod semnificativ la îndoialã capacitatea societãtii de a-si continua activitatea>”, aratã raportul administratorilor.
Risc major de insolventã/faliment
Inventarul fãcut de Ministerul Energiei creantelor de mediu aratã cã CEH are datorii la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) de aproximativ 2 miliarde de lei, ce rezultã din penalitãtile impuse aferente nedepunerii la termen, respectiv neachizitionãrii certificatelor de CO2 si a certificatelor verzi. Pentru cã si pentru certificatele verzi neachizitionate, pentru anii 2015 si 2016, complexul are amenzi de aproape 32 milioane de lei (27.346.287 lei pentru 2015 si 4.375.015 lei pentru 2016). „Riscul de insolventã/faliment este în prezent un risc major cu care se confruntã societatea. Curtea de Apel Alba Iulia urmeazã sã se pronunte în data de 18.10.2018 asupra apelului formulat de CEH împotriva Hotãrârii Tribunalului Hunedoara nr. 8/07.02.2017 prin care a fost respinsã cererea de deschidere a procedurii  insolventei. Acest aspect  contribuie semnificativ la cresterea gradului de incertitudine privind viitorul CEH”, aratã Ministerul Energiei  într-un document recent.
Complexul Energetic Hunedoara se situeazã pe pozitia a doua în topul  marilor datornici. Societatea hunedoreanã figureazã cu restante în valoare de 735 de milioane de lei.  La asta se adaugã si datoriile comerciale ale societãtii.
Senatorul Resmeritã, proiect pentru eliminarea certificatelor verzi
Aflat pe ordinea de zi  a Senatului de miercuri,17 octombrie, proiectul legislativ L 538/2018- propunere legislativã pentru modificarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din resurse regenerabile de energie, prin care se va elimina plata certificatelor verzi pentru consumul de energie electricã pentru extractia, prepararea si transportul cãrbunelui a fost admis. Acest lucru înseamnã o gurã de oxigen pentru Complexul Energetic Hunedoara
 „Consider cã admiterea acestui proiect legislativ  este un pas mare pentru continuarea activitãtii Complexului Energetic Hunedoara, stiut fiind faptul cã achizitionarea acestora reprezenta un efort financiar deosebit care îngreuna desfãsurarea activitãtii  complexului, acesta ajungând în imposibilitatea de a le achizitiona. Consider astfel cã Senatul si-a fãcut datoria pentru ca activitatea Complexului Energetic Hunedoara sã poatã  continua”, declarã senatorul Cristian Resmeritã.
Monika BACIU