Salvatorii minieri din România au otinut doar o mentiune la cea de-a VIII – a editie a Concursului International de Salvare Minierã.

La competitia care s-a desfãsurat în Ucraina au fost prezente la start 26 de echipe din 14 tãri, primele 3 locuri fiind ocupate de Ucraina, Australia si Canada. Demn de mentionat este faptul cã românii au fost prezenti pentru prima oarã la acest concurs, echipa nationalã fiind alcãtuitã din 8 salvatori (cu totii din Valea Jiului) respectiv 6 de la Salvamin si 2 de la INSEMEX.

„Pentru noi, românii, participarea la aceastã competitie a reprezentat o experientã ineditã, fiind pentru prima datã când ne-am înscris si am participat la un  astfel de concurs international. Am avut, încã din prima zi, de depãsit o serie de conditii foarte dure dar, pe ansamblu, pot sã spun cã am participat cu succes si nu ne-am fãcut de râs. Spun aceasta, tinând cont de faptul cã baza noastrã de selectie este cu mult mai redusã decât cea a echipelor care vin din alte tãri. Noi, în România, avem doar 20 de salvatori profesionisti (toti sunt de la Salvamin) si alte câteva sute de salvatori voluntari. Ucraina, cea care a câstigat competitia, are 4.700 de salvatori profesionisti si 16.000 de salvatori  voluntari. Prin urmare, tinând cont si de faptul cã ne-am aflat la debut, eu zic cã ne-am descurcat bine”, a declarat Artur Gãman,  presedintele Asociatiei Salvatorilor Minieri si de Suprafatã din România.

Întrecerile derulate în Donetk, capitala mineritului ucrainean, s-au desfãsurat pe 2 sectiuni – explorare minierã si prim ajutor. România, prin reprezentantii sãi din Valea Jiului, a  ocupat, la cele douã sectiuni, locurile 18, respectiv 21. Cea de-a IX – a editie a Concursului International de Salvare Minierã se va derula peste 2 ani, drept tarã organizatoare fiind desemnatã Polonia.

 

Mircea Nistor