Sute de lucrãri au fost prezentate în week-end la Petrosani, la Universitatea de aici, de lectori si  profesori universitari din toatã lumea.
Vineri dimineatã s-a dat startul la ceea ce se vrea o oportunitate în domeniul cercetãrii, iar lectorii au avut parte de evenimente remarcabile. Parteneri în organizarea simpozionului international au fost Universitatea din Petrosani si INSEMEX Petrosani, care, împreunã, formeazã aici nucleul unei cercetãri de exceptie.
„Ca de fiecare datã, ne bucurãm cã numãrul lucrãrilor si al participantilor la acest simpozion creste de la o activitate la alta, ceea ce aratã importanta cercetãrii stiintifice în sistemul universitar si nu numai. Universitãtile au ca obiectiv cresterea calitãtii a angajabilitãtii si a durabilitãtii activitãtilor lor, de aceea este foarte important cã, în tendinta de a atinge aceste obiective, cercetarea stiintificã joacã, poate, cel mai important rol”, a spus prof univ dr ing habil Sorin Radu, Rectorul Universitãtii din Petrosani.

La SIMPRO 2018, editia cu numãrul  VIII, au fost sustinute nu mai putin de 218 lucrãri, expuse de cercetãtori si profesori universitari din: Belgia, Franta, Italia, Israel, SUA, Georgia, Rusia, Ucraina, Polonia, Marea Britanie, Malaezia, Indonezia, Republica Moldova, Cehia, dar si din România, începând cu Universitatea Politehnicã Bucuresti, Babes Bolyai, Politehnica Timisoara, Universitatea de Vest Timisoara, USAMV Timisoara, USAMV Cluj, Lucian Blaga Sibiu, Academia Fortelor Terestre de la Sibiu, Gheorghe Asachi din Iasi, dar si universitãtile Dunãrea de Jos din Galati, din Pitesti, din Târgoviste.

Consiliul Judetea Hunedoara, prin prezenta presedintelui sãu, a salutat acest eveniment.
„Simpozionul se desfãsoarã în anul în care Universitatea din Petrosani sãrbãtoreste 70 de ani de la

înfiintare. Avem onoarea sã fim parte a acestui eveniment exceptional, SIMPRO 2018, un simpozion multidisciplinar cu participare internationalã, care a ajuns la editia a VIII. Scoala superioarã de aici si INSEMEX sunt doi piloni de bazã a acestei regiuni si cei doi parteneri sunt un exemplu de dezvoltare durabilã”, a completat Mircea Bobora, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

SIMPRO 2018 a fost editia din Anul Centenar si tocmai de aceea, oaspetii din lume au ajuns sã cunoascã România, în vatra în care a luat nastere, pentru cã au avut parte de un tur ghidat în cetatea Alba Iulia.
Diana Mitrache