Cine nu are bãtrâni sã îsi cumpere, spune o vorbã din popor. Cei de la Organizatia Caritas au înteles tâlcul proverbului si se ocupã de persoanele care odatã ajunse la bãtrânete au rãmas fãrã niciun ajutor.
Campania derulatã de organizatia Caritas “Un milion de stele” a avut ecouri si la Petrosani. Peste 3000 de lei a fost suma donatã de petrosãnenii cu suflet mare pentru persoanele aflate în nevoie. Anul acesta, tema campaniei i-a avut în prim-plan pe vârstnici.
“Este a X-a editie a evenimentului “Un milion de stele”, fiind un eveniment de traditie organizat de Asociatia Caritas. Tematica din acest an este “persoana vârstnicã”. Noi, cei de la organizatia Caritas considerãm cã vârstnicii sunt valori pentru comunitatea noastrã. Am dorit sã iesim în comunitate si sã îi facem constienti pe oameni de faptul cã fiecare dintre noi poate sã ajute un vârstnic. 3.193 lei, peste 320 participanti la a X-a editie a evenimentului “Un Milion de Stele!” la Petrosani. Multumim comunitãtii, voluntarilor si colegilor de la Caritas pentru implicare. Valoarea acestui eveniment: ajutorarea persoanelor vârstnice bolnave si fãrã îngrijire!”, a spus Alexandru Kelemen, presedintele Asociatiei Caritas.
Anul acesta, bugetele alocate organizatiilor care se ocupã de îngrijirea vârstnicilor au fost tãiate. Organizatiile si asociatiile de profil din judetul Hunedoara nu au primit niciun leu, iar în aceste conditii, serviciile de îngrijire au fost mult îngreunate.
“Serviciile adresate vârstnicilor se aflã în pericol. Nu doar organizatia Caritas se confruntã cu probleme în ceea ce priveste sustenabilitatea acestor servicii. Din pãcate, anul acesta a fost cel mai greu dintre anii pe care i-am avut pentru programele adresate vârstnicilor, dar am rezistat, sperãm si facem un apel cãtre comunitate si decidenti la faptul cã trebuie sã se punã vârstnicul în centrul intereselor sociale, deoarece persoana vârstnicã si felul în care îi îngrijim pe acestia este un indicator foarte clar al gradului de sãnãtate socialã pe care noi îl avem în momentul de fatã”, a mai spus Alexandru Kelemen. La nivel national, au participat la evenimente peste 3.367 de persoane, iar suma donatã a fost de 30.312 de lei.
Monika BACIU