Legea pensiilor ar putea suferi modificãri. Minerii ar putea iesi la pensie dacã îndeplinesc cumulativ stagiul de cotizare de 15 ani, care au cel putin 45 de ani si care au lucrat cel putin 50% din timpul de lucru normal în subteran.
Este o prevedere a unei initiative legislative initiatã de senatorul PSD, Cristian Resmeritã, dar si de alti colegi parlamentari. Acesta a explicat în cadrul unei conferinte de presã care sunt motivele care  l-au determinat sã depunã aceastã initiativã legislativã.
“În momentul de fatã, cei care lucreazã în exploatãrile miniere, grupa I de muncã, pentru a iesi la pensie trebuie sã îndeplineascã cumulativ douã conditii: sã aibã vârsta minimã de 45 de ani si sã aibã stagiu de cotizare de minim 20 de ani în subteran. Eu doresc sã fac o modificare prin care sã se modifice stagiul de cotizare. Astfel, vârsta minimã sã rãmânã de 45 de ani, dar acolo unde oamenii lucreazã la exploatãri miniere care se închid, datoritã întelegerilor pe care statul român le are cu Comunitatea Europeanã, oamenii sã poatã sã iasã la pensie cu 15 ani vechime în subteran. Am fãcut o statisticã la nivelul CEH si sunt, în principal, femei care ar beneficia de aceste prevederi, care lucreazã de foarte multã vreme, dar nu au grupa I de muncã decât pe o anumitã perioadã de timp si atunci riscãm ca în perioada imediat urmãtoare cã multe femei care au 5050 si ceva de ani sã rãmânã si fãrã serviciu, si fãrã ordonantã si fãrã posibilitatea de a iesi la pensie. Eu îmi doresc ca toate persoanele care au lucrat în industria minierã sã beneficieze de pensii corecte”,  a declarat Cristian Resmeritã, senator PSD.
Potrivit senatorului, doar persoanele care au lucrat în minerit si îndeplinesc o serie de conditii ar putea beneficia de noile prevederi în cazul în care acestea vor fi adoptate de Parlament.
“Aceastã lege se adreseazã tuturor celor care lucreazã în momentul de fatã la exploatãrile miniere care se închid, datoritã întelegerilor pe care statul român le are cu Comisia Europeanã. Mai mult, îmi doresc ca aceastã lege, dacã voi reusi sã o trec, sã introduc un articol suplimentar în legea 263 prin care sã spun cã toti cei care au iesit la pensie din exploatãrile miniere care s-au închis sã beneficieze de aceastã prevedere. E un gest de protectie socialã, o mãsurã de stânga pe care un partid precum PSD trebuie sã o ia. Senatul este prima camerã sesizatã, apoi urmeazã Camera Deputatilor. Faptul cã încerc sã promovez o initiativã care sã ajute oamenii care sunt angajati la exploatãrile miniere care sunt pe închidere nu mã face sã cedez lupta cu privire la continuarea activitãtii la aceste exploatãri miniere”, a mai spus sursa citatã. Parlamentarii vor sã rezolve astfel o problemã socialã a Vãii Jiului, si anume cea a actualilor mineri si a viitorilor pensionari. Semnatarii proiectului mai mentioneazã cã efortul bugetar nu este unul cu impact major, numãrul celor care ar putea beneficia de aceste prevederi fiind limitat. În momentul de fatã, stagiul de cotizare pentru mineri este de cel putin 20 de ani subteran, cu o vârstã de minimum 45 de ani.
Monika BACIU