Închiderea minelor, între revoltã si neputintã

 

Închiderea a douã unitãti miniere este o certitudine. Data la care se vor închide este teoretic incertã. Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeritã, sustine cã ar trebui actionati în instantã cei care au semnat pentru închiderea minelor.
Una dintre minele care va fi închisã este chiar mina Lupeni, astfel municipalitatea rãmâne fãrã cel mai mare angajator.  Tot de închiderea minelor se leagã si termoficarea din Valea Jiului, care la acest moment este total inexistentã. Primarul din Lupeni considerã cã investitiile în retelele de  termoficare nu îsi au rostul în contextul în care nimeni nu poate garanta functionarea acestui serviciu pe o perioadã de câtiva ani.
“Mineritul, din punctul meu de vedere, consider cã avem nevoie de minerit. Tot se vorbeste despre agentul  termic, de ce nu au fãcut primãriile proiecte pentru  termoficare… Dintr-un motiv foarte simplu: nu ne  garanteazã nimeni cã mai dãm cãldurã în Lupeni. Cum sã fac eu proiect de termoficare dacã nu am certitudinea si garantia Comisiei Europene cã vom mai da cãrbune în continuare. Ce sã fac? Sã pun pe gaz? Pe gaz au majoritatea apartamentelor din Valea Jiului. Termoficarea trebuie gânditã în felul urmãtor: dau cãrbunele pentru termoficare ca sã eficientizãm blocurile. Toate blocurile trebuie izolate si trebuie fãcute frumos. Acest triunghi dacã l-as avea, as fi foarte multumit. Sã stiu cã se va mai da cãrbune 2, 3, 5, 10 ani… Cum sã fac termoficarea când nu o sã mai dea  cãrbune?”, a declarat  Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Primarul din Lupeni este revoltat din cauza incertitudinii care planeazã asupra Complexului Energetic Hunedoara, în spetã asupra minei Lupeni. potrivit edilului, cei care au semnat pentru cã minele Lupeni si Lonea sã fie închise ar trebui actionati în judecatã.
“Eu îmi doresc ca mina (mina Lupeni –n.r.) sã functioneze. Nu Uniunea Europeanã închide mine, dar Uniunea Europeanã pune conditii astfel încât sã îti închizi singur mina. Ei pun niste conditii în care noi nu putem trãi. Din punctul meu de vedere, cei care au semnat aceste contracte ar trebui sã plãteascã. Oamenii care au propus aceste lucruri (închiderea minei Lupeni-n.r.) ar trebui dati în judecatã de statul român si ar trebui sã plãteascã. Cineva ar trebui sã se ocupe de aceste cazuri. Noi, cã ne închidem prin  semnãtura unor oameni, acestia nu pãtesc nimic. Ar trebui ca toatã Valea  Jiului sã îi dea în judecatã pe acesti oameni, fiindcã se depopuleazã zona si din idea nesigurantei”, a mai spus sursa citatã.
Încã din anul 2016 s-a luat decizia cã minele Lupeni si Lonea sã intre pe program de închidere. În perioada 2013 – 2015 activitatea minierã s-a caracterizat printr-un regres al productiei si o fluctuatie a cheltuielilor de exploatare în sensul cã, dacã în anul 2014 acestea au crescut fatã de anul anterior, în anul 2015 au scãzut datoritã implementãrii unor mãsuri de reducere a acestora, dar si din cauza restrângerii achizitiilor de bunuri si servicii necesare pânã la limita asigurãrii desfãsurãrii activitãtii în conditii de sigurantã a locurilor de muncã si  a personalului din subteran.
Monika BACIU

8 comentarii la „Închiderea minelor, între revoltã si neputintã

 • 11 octombrie 2018 la 19:40
  Permalink

  Vrem sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde
 • 11 octombrie 2018 la 23:10
  Permalink

  Nu este singurul domeniu care se risipeste. Din pacate asa ne-am vandut toata tara: siderurgie, petrochimie, prelucrarea lemnului, produse alimentare….ar trebui foarte multi trasi la raspundere incepand de la toti fostii presedinti de tara, prim ministrii si ministri. Noi credem ca libertatea de a calatori (si de a slugari strainii) este un avantaj. Li se ofera sarmanilor romani salarii mari , dar cu ce pret (fara familii, copi fara parinti lasat acasa, divorturi etc.), din pacate tinerii nostrii nu vad lucrul acesta, iar cei care ne conduc destinele o fac doar in interes personal. Trebuie sa ne trezim odata ,,cel mai bine este la tine acasa,, cu bune si cu rele, caci daca toti vom pune umarul, aceasta tarisoara pe care multi o ravnesc si oare de ce, poate deveni mai mult decat alte tari gen Anglia, Italia, Spania etc.

  Răspunde
  • 12 octombrie 2018 la 05:42
   Permalink

   lasati dracului odata mineritul ala mizerabil….nu v-ati reorienta profesional pentru nimic in lume….chiar sunteti incuiati mintal si chiar atat puteti ??? sa traiti ca niste sobolani in adancuri ????….invatati o meserie ,este nevoie de constructori de electricieni de instalatori ….dupa ce veti sti si veti invata meserie veti ajunge lejer si la 1000 euro lunar si va veti putetea angaja la orice firma in domeniu si la 12 noaptea….chiar nu va duce capu sa faceti altceva decat sa dati la tarnacop ?……chiar nu vedeti cum va arata zona si in ce hal ati ajuns ???…..sa te bazezi pe un domeniu muribund gen minerit , cand sunt atatea oportunitati inseamna ca nu vreti altceva ?….continuati sa visati „minerit” si in 2 ani nici asistati sociali nu veti fi ….intr-o zona depopulata cu blocuri gretoase inegrite cu birturi si case de amanet la tot coltul….

   Răspunde
  • 12 octombrie 2018 la 08:59
   Permalink

   A munci in strainatate pentru bani frumosi se cheama slugarit, iar a munci in tara pentru nimic e ok ?! Cred ca nu.
   A trai printre straini si a te aclimatiza intr-o tara normala, asezata, cu reguli si sisteme performante (invatamant, sanatate si multe, multe altele) e un pret prea mare, insa a trai in ce se intampla aici (nu vreau sa comentez ca stim comentariile tuturor) e ok !? Cred ca nu.
   Cred ca milioanele de romani care au ales sa plece si altii care intentioneza, stiu exact ce e bine si ce e rau pentru ei. Si sigur au ales ce e bine.
   Istoria omenirii ne spune, daca vrem sa intelem, cam cand Romania va fi mai mult decat Anglia, Spania, Italia, etc. Poti fi sigur ca niciodata.
   Sincer, a cam trecut vremea sloganelor de genul asta. Mai tine doar la generatiile formate in vremurile pe care unii le regreta si care nu pot intelege ca omenirea evolueaza, nimic nu sta pe loc (din fericire tot mai putini).
   Si apropo, tara asta nu au distrus-o strainii ci ai nostrii. Si nu tinerii.

   Răspunde
   • 13 octombrie 2018 la 20:36
    Permalink

    pune mana si invata tu meserie ….invata sa fi un instalator bun …un electrician bun… un constructor bun ,si ai sanse sa ajungi si la tine in tara la 1000 euro pe luna lejer…iti repet …lejer….decat sa traiesti ca sobolanu in adancuri dintr-o activitate de evul mediu …activitate care are zilele numarate ….mai bine te-ai reorienta rapid…..aici e diferenta de mentalitate intre voi si cei din alte orase….voi ati ramas in urma si in gandire si in comportament….Cum este zona valea jiului fata de restul tarii asa sunteti si voi fata de restul…..Sa nu ai pic de minte in cap sa nu ai pic de viziune pe viitor sa nu ai pic de vointa in tine sa faci altceva ….va meritati soarta…. tineti-o inainte cu minele veti ajunge departe….

    Răspunde
    • 13 octombrie 2018 la 21:07
     Permalink

     Adi, trebuie sa puna mintea la contributie, nu mana. Daca pune mana se invata la furat. La mina inca mai sunt analfabetii lui Rasmerita ,cu ei e mai greu cu cartea.

     Răspunde
 • 12 octombrie 2018 la 09:48
  Permalink

  Pai sa fie trasi la raspundere cei ce au semnat inchiderea celor doua mine, sunt in viata si se stiu cine sunt.Sa stai pe un munte de carbune, resursa energetica importanta si sa-i dai cu piciorul pentru un pumn de arginti se poate incadra usor la subminarea economiei de stat, chiar si inalta tradare .Cat despre termoficarea din Lupeni , tov primar ar trebuii sa o lase mai moale , tac’su fiind cel ce a terminat termoficarea in oras , atunci mina functiona si nu se punea problema inchiderii si nici a termocentralei.Ar fi mai constructiv tov primar daca ar termina de asfaltat strada din oras (nu am zis municipiu, pentru ca trebuie sa fi legat la ochi ca sa spui asa ceva) pentru ca vine iarna si asta nu-i ca vara !

  Răspunde
 • 13 octombrie 2018 la 10:21
  Permalink

  comentariul susnumitului ,;optiuni; ar trebui puplicat ca si titlu in ziar nu demagogia si aiurelile senatorului melcilor care uita ca uniunea a pompat si pompeaza multe miliarde in tara asta dar zice sa RENTABIZEZI cat de cat activitatea nu sa distrugi tot asa ca multi ar trebuii sa lase dracu sloganele politicienilor nostrii cu state paralele sorosisti etc scuzele incompetentei si reavointei lor multe zone din tara asta s a dezvoltat din banii SLUGILOR care lucra de zeci de ani afara onor clasei politice postdecembriste

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.