Problemele cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara au ajuns la urechile sefilor din Consiliul Judetean. Florin Mârza (PNL), consilier judetean le-a expus situatia termoficãrii si a  viitorului CEH, conform cu strategia energeticã, oficialilor judeteni, cãrora le solicitã implicarea.
“Legat de termoficarea Deva, respectiv Mintia si Paroseni pentru Valea Jiului, dupã cum stiti ambele sunt incerte si în ambele  situatii nu existã  alternativã pentru aceastã iarnã. Consider cã implicarea consiliului judetean prin pârghiile administrative iar dumneavoastrã împreunã cu colegii din conducerea consiliului judetean si pe cale politicã puteti sã faceti în asa fel încât în aceastã iarnã sã nu avem un colaps al  acestor servicii. (…) strategia energeticã nationalã a fost lansatã în consultare publicã, este pe site-ul Ministerului Energiei, acolo se fac niste referiri vagi si  neangajante legate de continuarea productiei de energie electricã si termicã pe huilã, mã refer doar la aceastã parte din strategie, de asemenea la  viitorul Mintiei si a Paroseniului. Aveti lângã dumneavoastrã oameni care cunosc foarte bine situatia, domnul Andronache si altii, vã rog sã faceti ceva ca de la acea poveste însiratã în strategia energeticã nationalã sã ajungem la niste lucruri concrete cel putin legate de aceastã zonã si în prioritãtile fanteziste în proportie de 50% – cele cinci  prioritãti – sã se situeze Complexul Energetic Hunedoara”, a tinut sã precizeze Florin Mârza, consilier judetean.  Oficialii judeteni sustin cã sunt la curent cu problemele cu care se confruntã Complexul Energetic Hunedoara.
“Sunt niste probleme care ne frãmântã si ne apasã zi de zi, nu cred cã este o zi sã nu  discutãm problema celor douã termocentrale si a exploatãrilor miniere, noi am fãcut niste propuneri Ministerului Energiei, sã sperãm cã vor fi luate în calcul si putem sã vã promitem cã facem tot ceea ce depinde legal de noi sã nu lãsãm aceste unitãti în bãtaia vântului”, a spus vicepresedintele CJH, Daniel Andronache, fost director al Complexului Energetic Hunedoara.  De cealaltã parte, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora a explicat cã au prezentat la Ministerul Energiei  documente care sã vinã în sprijinul continuãrii activitãtii miniere.
“Termoficarea din Deva si Mintia ne-a  preocupat încã de anul trecut. Anul trecut dacã vã aduceti aminte am participat la o sedintã în care ne-am spus punctul de vedere desi noi,  consiliul judetean, eram nu în tocmai miezul problemei, noi neavând pârghiile directe ca si consiliu judetean dar  ne-am expus punctul de vedere la întâlnirea de anul trecut la care ati participat si dumneavoastrã. Si Deva si Mintia este si constituie în continuare o preocupare pentru ceea ce înseamnã termoficarea. Dacã la Deva lucrurile stau un pic mai bine, la Petrosani mentionez cã lucrurile treneazã de mai multã vreme decât privatizarea ENEL-ului si sunt responsabilitãti pentru cei care nu au luat mãsuri în ceea ce înseamnã mentenanta si realizarea unui flux  normal de furnizare si încasare a energiei  termice si stiti mult mai bine decât mine cred ce s-a întâmplat în Valea Jiului. La strategia  energeticã nationalã, în toate întâlnirile pe care le-am avut, cum a mentionat domnul Andronache, am venit cu propuneri care sã vizeze functionarea în continuare a capacitãtilor de extractie a huilei si mentinerea celor douã termocentrale. Mai mult decât atât, anul trecut le-am arãtat un studiu fãcut de Banca Mondialã cum cã nu e nimic adevãrat în ceea ce înseamnã stoparea peste tot în lume a producerii de energie electricã pe huilã, cu cifre. Sigur sunt lucruri la care nu vreau sã mã angajez dând verdicte pentru cã îmi depãsesc atributiile si nu-mi place sã-mi depãsesc atributiile, dar vis-a vis de strategie ca si oameni care am fost mandatati inclusiv de populatia Vãii Jiului sã facem demersuri le-am fãcut si le vom face în continuare”, a spus Mircea Bobora, presedintele CJH. Între timp, situatia societãtii de termoficare din Petrosani a fost transatã. Aceasta a intrat în faliment, iar peste 2000 de abonati din localitate riscã sã stea în frig în iarna ce urmeazã
Monika BACIU