Senatul Universitãtii din Petrosani a decis sã îi acorde titlul de Doctor Honoris Causa al acestei scoli superioare, profesorului universitar din Republica Moldova, Valentin Rãilean, un matematician de renume mondial, scolit la Moscova si reprezentant al Institutului International de management IMI – Nova de la Chisinãu.
Universitatea de unde vine profesorul este o institutie privatã de învãtãmânt superior de la Chisinãu, fondatã în cadrul unui proiect finantat de cãtre Ministerul Afacerilor Externe al Frantei în anul 1995, iar distinctia i-a fost înmânatã într-un cadru  festiv celui care a ajuns la Petrosani, în aceste zile, la SIMPRO 2018.
„Este o personalitate a vietii culturale si stiintifice din Chisinãu, un cadru didactic  cu studii la Moscova, dar si un cadru didactic care a profesat în Algeria timp de 7 ani, apoi în Franta si are o bogatã activitate reprezentativã în domeniul matematicii aplicate în economie”, a spsu prof univ dr habil Sorin Radu, Rector Universitatea din Petrosani. Profesorul Rãilean s-a simtit extrem de onorat pentru distinctia primitã la Petrosani si le-a multumit membrilor Senatului pentru onoarea ce i-a fost  acordatã.
„Vreau sã vã spun cã sunt atât de emotionat ca niciodatã în viatã si, din start, vã spun multumesc pentru onoarea si încrederea pe care mi-ati acordat-o si eu sunt constient de  faptul cã aceasta impune si mari realizãri. Din partea mea, vã promit cã voi face tot posibilul ca sã îndreptãtesc aceastã încredere pe care  mi-ati acordat-o”, a declarat, la festivitatea de decernare a distinctiei, prof univ dr Valentin Rãilean, Rectorul Institutului International de Management IMI – Nova Chisinãu. Rectorul Valentin Rãilean este prezent cu lucrãri în cadrul simpozionului international SIMPRO 2018 si Senatul Universitãtii din Petrosani a considerat oportun momentul pentru a-i acorda cea mai de pret distinctie de la noi. Si, pentru cã Universitatea noastrã este cunoscutã ca fiind una dintre cele mai importante din lume, care a scolit, de-a lungul anilor, specialisti mineri, la final, rectorul Sorin Mihai Radu de la Petrosani i-a oferit profesorului Rãilean o bucatã de huilã scoasã din cea mai adâncã minã care a existat în Valea jiului – mina Petrila, din ultimul vagon extras din subteran.
Diana Mitrache