În comisia pentru energie a Senatului s-a luat decizia eliminãrii certificatelor verzi  pentru consumul de energie electricã pentru extractia, prepararea ti transportul cãrbunelui. Mãsura este una care ar putea avantaja Complexul Energetic Hunedoara. În cursul zilei de marti pe ordinea de zi a sedintei comune a comisiei pentru energie si comisiei economice s-a aflat proiectul de Lege nr. 538/2018, propunere legislativã pentru modificarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, proiect legislativ al cãrui initiator este si senatorul Cristian Resmeritã. Principalii beneficiari ai acestui proiect legislativ sunt Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia si CET Govora, costul certificatelor verzi aferent consumului exploatãrilor miniere având drept consecintã  diminuarea cotei lor de piatã si implicit cresterea semnificativã a pretului energiei electrice la consumatorul final, întrucât costul acestora conduce la cresterea pretului de vânzare.
„Prin acest proiect de lege solicitãm modificarea Legii nr. 220/2008, în sensul exceptãrii de la plata certificatelor verzi a consumului de energie electricã pentru extractia, prepararea si manipularea cãrbunelui, stiut fiind faptul cã achizitionarea acestor certificate este o povarã economicã pentru acesti agenti economici. Complexul Energetic Hunedoara a fost amendat în 2016 cu 740 milioane lei, pentru faptul cã s-a aflat în  imposibilitatea de a achizitiona aceste certificate verzi.  Vom notifica însã Comisia Europeanã în acest sens”, a declarat senatorul PSD, Cristian Resmeritã.
Prin Directiva 2009/28/CE privind promovarea utilizãrii energiei din surse regenerabile se face o alocare pe state membre ale UE a tintei comunitare de 20% pentru sursele regenerabile de energie. România si-a asumat sã realizeze pânã în 2020 o pondere de 24% a energiei produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie. Pentru atingerea tintei nationale, aratã initiatorii proiectului, în noiembrie 2008 a fost adoptatã Legea 220/ 2008 pentru  stabilirea sistemului de promovare a energiei din surse regenerabile de energie, modificatã si completatã pe parcursul monitorizãrii functionãrii acestui sistem.Potrivit initiatorilor legii,  mecanismul a dezavantajat producãtorii clasici de energie electricã.
„Schema de ajutor a afectat costurile producãtorilor de energie din surse conventionale conducând, în final, la cresterea pretului la consumatorul final suplimentar cresterii datorate ajutorului pentru E-SRE. (…) Producãtorii de energie electricã pe bazã de cãrbune sunt în situatia de a sprijini politicile de mediu o datã prin cumpãrarea de certificate de carbon si a doua oarã prin achizitia de certificate verzi pentru consumul de energie electricã pentru cãrbune”, aratã documentul prin care se solicitã modificare legii.
Potrivit proiectului, reglementãrile în vigoare încalcã Constitutia României. Complexul Energetic Hunedoara a fost sanctionat pentru neachizitionarea certificatelor verzi. Sanctiunea stabilitã de Fondul de mediu aferentã neachizitionãrii certificatelor verzi (2015 si 2016) în sumã de 27.346.287 lei, respectiv amenda data de ANRE pentru neachizitionarea certificatelor verzi aferente anului 2016 în valoare de 4.375.015 lei si anului 2017 în valoare de 883.183 lei.
Monika BACIU