Uniformele si-au pierdut strãlucirea. Ieri a avut loc deschiderea unui nou an scolar. La Petrosani, ca si anul trecut, festivitãtile de deschidere a unui nou an scolar au avut loc în parcul central Carol Schreter.

Mii de elevi au luat parte la acest ceremonial, însã putini au fost îmbrãcati în uniforme. Se pare cã acestea si-au pierdut strãlucirea, uniforma nu mai reprezintã un simbol pentru elevii din zilele noastre. Putini dintre cei prezenti au mai îmbrãcat haina specificã unui elev. Cei mici, cei din clasele pregãtitoare si întâi au fost cei care încã le-au mai purtat. Pãrintii spun cã motivul pentru care nu si-au îmbrãcat copiii în uniforme este unul foarte simplu.

“Nu ni s-au pretins uniforme pentru copii. Dacã ne vor cere vom cumpãra”, spune un pãrinte.

Altii, în schimb considera cã uniformã pentru elevi ar trebui sã fie obligatorie.

“Eu cred cã fiecare scoalã ar trebui sã impunã aceastã regulã, cea a uniformelor. Asa toti copiii ar fi egali si nu s-ar mai face parade modei la scoalã. În ultima vreme, elevii confunda holurile scolilor cu podiumurile unde îsi etaleazã tinutele”, spune un alt pãrinte.

În schimb, elevii nici nu vor sã audã de uniforme.

“Nu mai suntem pe vremea pãrintilor sau a bunicilor când se mergea la scoalã cu uniforme. Nu mi se pare normal sã ni se îngrãdeascã dreptul de a merge cu ce haine vrem”, spune Diana, o elevã din Petrosani.

Astfel, se pare cã pe elevi nimic nu îi mai încântã. Lor nu le mai sunt cunoscute simbolurile care o datã erau mândria scolilor.

Raul IRINOVICI