Se fac studii pentru minele Lupeni si Lonea

O exploatare minierã nu se poate închide de azi pe mâine. O spun specialistii în minerit, iar experti în domeniu lucreazã acum la un studiu care sã ateste modul în care minele Lupeni si Lonea ar urma sã se închidã.
Asta, pentru cã sunt zone întinse din ambele pãrti ale Vãii Jiului care s-au surpat din cauza galeriilor subterane, iar dacã închiderea nu se va face judicios, atunci orasele se vor prãbusi încet „Vinerea trecutã a venit o corespondentã de la interfata Comisiei Europene. Asteptãm acum o serie  de studii ce vor arãta cã cele douã exploatãri miniere nu pot fi închise, din punct de vedere al securitãtii zãcãmântului, asa cum se  doreste în momentul de fatã. Când vor apãrea studiile, pe care nu le face CEH, noi vom demara o serie de actiuni, ca sã aducem în atentia Guvernului si acesta, la rândul sãu, în atentia Comisiei Europene faptul cã aceste douã mine nu pot fi închise de pe azi pe mâine”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Studiile sunt avansate si specialistii vor arãta exact ce trebuie fãcut. Asta, pentru cã minele nu pot fi închise din birou, asa cum s-a decis acest lucru.
„În momentul în care eu am preluat mandatul de la Muntele, cele douã mine erau deja incluse pe programul de închidere, de cãtre guvernarea de atunci, cu conducerea de atunci a CEH, iar mina Lupeni trebuia sã îsi opreascã activitatea de productie anul trecut în luna  septembrie. În 2020 trebuia sã fie acolo gazon. Termenele au fost mult extinse ulterior si lucrãrile regresive vor mai dura, dar acum existã rezervã deschisã care nu poate fi închisã fãrã a fi exploatatã”, mai aratã liderul sindical.
Expertii care fac acest studiu vor arãta si câtã rezervã de huilã mai este la minele Lupeni si Lonea, cât mai poate fi exploatatã si cum se va închide fiecare perimetru în  sigurantã. Apoi,  studiul va ajunge si la Comisia Europeanã.
Diana  Mitrache

8 comentarii la „Se fac studii pentru minele Lupeni si Lonea

 • 9 octombrie 2018 la 19:33
  Permalink

  Da, nne vom prabusi odata cu minele, asta e adevarat…. pam-pam, sa vezi atunci VALEA PLANGERII…

  Răspunde
 • 9 octombrie 2018 la 20:00
  Permalink

  Nu va mai faceti ca luptati (lucrati) pentru salvarea Minei Lupeni si Mina Lonea ca sunt deja aproape inchise , luptati pentru sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan .

  Răspunde
  • 9 octombrie 2018 la 21:29
   Permalink

   mai bine v-ati lupta sa va recalificati intr-o alta meserie sau intr-o alta activitate….lasati-le dracului de mine ….chiar nu v-ati saturat sa munciti in subteran ca niste sobolani….chiar nu v-ati saturat sa traiti doar dependenti de mine ???,,,,,pentru voi chiar a stat timpul in loc ,nu va duce mintea sa faceti si altceva….chiar nu vedeti ca sunteti cu 100 de ani in urma fata de restul tarii ???….in alte orase se construiesc zgaraie nori ,cladiri si ansambluri rezidentiale de sute de milioane de euro .Firme precum Continental Hella Valeo Trw Bosch Draexlmaier Contitech Honeywell ,Deloghi ,Visteon investesc zeci de milioane de euro in alte orase din tara ,iar voi tot cu minele o tineti ????…….chiar sunteti atat de primitivi ???…acum cand statul va ofera prima pentru relocare ,cand aveti oferte din partea unor angajatori care ofera si cazare si masa ,aveti sansa sa invatati si altceva…. chiar daca la inceput e mai greu ….chiar nu vreti o schimbare ??? ….vreti sa ramaneti tot „mineri” ???….lasati-le dracului de mine

   Răspunde
  • 17 octombrie 2018 la 16:31
   Permalink

   Sa nu se faca investitii la mina Livezeni si Vulcan,dar sa se faca la mina Lupeni si Lonea !

   Răspunde
 • 9 octombrie 2018 la 22:57
  Permalink

  De ce credeti c o intind cu minele, in primul rand din cauza interesului personal si a celui de PARTID, deoarece prin aceste mine se mai spala inca multi bani. Oricum nu mai sunt multi angajati, sub 4000, si daca se respecta legea, adica sa se pensioneze toti cand fac conditiile (20 ani de subteran cu 45 ani varsta) fara a li se da salarii/ordonante compensatorii (nu vad de ce trebuie sa-i dai la un om 30 000 ca sa plece la pensie, a nu vrei sa pleci ,ramai, dar in urmatorii 5 ani nu mai te poti pensiona). Cu unele investitii la cele doua mine asa zis viabile, se mai poate face minerit cel putin 5 ani în zona. Problema este ca trebuie create alternative, care sa nu deranjeze EUROPA, eventual sa fie in folosul ei. Din pacate ne-am vandut pe un pumn de linte.

  Răspunde
  • 10 octombrie 2018 la 02:28
   Permalink

   sunt atatea oportunitati ,inclusiv sa castigi bine si din alte activitati , ( in instalatii in constructii , in amenajari ),,,,,,sa fii chiar atat de incuiat la minte sa tii cu atata indarjire de un post mizerabil de miner….inseamna ca nu te duce capu chiar deloc si te complaci asa…sunt firme care ofera cazare, masa si unde poti ajunge lejer si la 1000 euro pe luna si unde inveti o meserie cu care te poti angaja la orice ora la orice firma ….sa fi atat de batut in cap sa o ti sus si tare cu „mineritul ” …inseamna ca iti meriti soarta…..sa nu ai pic de viziune pe viitor…..ce o sa va faceti in maxim 2 ani cand „mult iubitul minerit „va fii o amintire.????….asistati sociali….nici macar atat nu veti mai fi…

   Răspunde
 • 10 octombrie 2018 la 06:47
  Permalink

  Bravo Adi….ai pus punctul pe „I” . Atata timp cat bagi 1000 lei in subteran si scoti un leu , nu vad ce rost mai au minele . Se stie ca activitatea miniera din Vale este sustinuta din cauza de „bani pentru partid ” , pentru voturi si spalari de bani mai negri decat obiectul muncii (carbunele ) . Nu mai spun de faptul ca umflatul de campean , razmerita si altii au semnat pentru inchiderea celor 2 unitati iar acum vor , culmea , prelungirea inchiderii . E DE REVISTA URZICA , fratilor !

  Răspunde
 • 11 octombrie 2018 la 11:35
  Permalink

  Se fac ,, studii ” sa se vada cum se mai poate fura niste bani !!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.