Acestia instrumenteazã alãturi de politistii un dosar de evaziune fiscalã, faptã petrecutã pe teritoriul german. Printre suspecti sunt si hunedoreni.
Suspectii ar fi achizitionat scriptic autovehicule prin intermediul acestor societãti, evitându-se astfel plata TVA-ului cãtre statul german, însã faptic beneficiarii reali ai achizitiilor ar fi fost persoane fizice din România.
Nu mai putin de 69 de perchezitii pe raza a 12 judete si a municipiului Bucuresti, inclusiv în judetul nostru, au fost fãcute de politistii specializati în investigarea infractiunilor economice însotiti de specialisti ai fiscului german. Anchetatorii au vizat sediile mai multor firme si locuintele, în total 56 de persoane fiind bãnuite de cauzarea unui prejudiciu de peste 21.000.000 de euro statului german.
” Echipe comune de anchetã compuse din politisti specializati în investigarea criminalitãtii economice din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe lângã Tribunalul Cluj, împreunã cu investigatori fiscali germani din cadrul Autoritãtii Fiscale din Nürnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale, efectueazã mai multe perchezitii la domiciliile a 56 de persoane bãnuite de evaziune fiscalã”, se preciza într-un comunicat de presã emis de IGPR. Perchezitiile au avut loc pe raza judetelor Cluj, Alba, Arad, Arges, Bihor, Constanta, Hunedoara, Iasi, Sãlaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea, precum si în municipiul Bucuresti la adresele persoanelor bãnuite si ale societãtilor comerciale administrate de acestea. Suspectii reuseau intermediul unor societãti comerciale de tip firmã fantomã din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia si Austria sã scape de plata TVA, astfel fiind fraudat statul german. Dosarul penal de evaziune fiscalã este instrumentat de procurorii Parchetului Nürnberg-Fürth si Parchetului de lângã Tribunalul iar prejudiciul calculat este de 21.300.000 de euro. Anchetatorii au dispus mãsuri asiguratorii pentru recuperarea de la suspecti a prejudiciului.
Maximilian Gânju