Adãpostul care ar putea salva vieti este realizat integral din materiale reciclabile, de cãtre salvatorii montani din Gorj si Hunedoara.
Refugiul Scãrisoara este construit din module si poate adãposti pânã la opt turisti. Acestia au posibilitatea de a dormi, de a-si usca hainele si de a lua masa, iar dacã temperaturile sunt scãzute pot face si foc pentru a se încãlzi.
Refugiul Scãrisoara este situat la peste 2000 de metri altitudine, la granita dintre judetele Hunedoara si Gorj, la limita parcurilor nationale Retezat si Domogled Valea Cernei, în apropirea lacului Scãrisoara, chiar pe traseul de creastã, astfel încât sã fie usor de gãsit pe ceatã.
Primele module ale refugiului au fost încãrcate de la baza Salvamont Gorj din Pades si fi transportate de salvamontistii cãtre zona de creastã a masivului Godeanu, ca mai apoi salvatorii montani si rangerii de la Parcul National Retezat si Parcul Domogled Valea Cernei sã le asambleze.
”De luni, (n.r. astãzi) un nou refugiu de supravietuire va fi gata pentru a fi sprijin la nevoie, inclusiv cu alimente! Salvamont România aratã preocupare permanentã pentru un turism civilizat si pentru siguranta în munti. Este primul refugiu de acest gen, montat în muntii din tara noastrã, fiind realizat din materiale cu caracteristici prietenoase cu natura”, spun salvamontistii. În interior vor fi afisate recomandãri si pentru cei care sunt nevoiti sã se adãposteascã aici, precum si alte mesaje utile acestora.
Maximilian Gânju