Darius Câmpean: “Deocamdatã nu existã certitudinea cã minele Lupeni si Lonea pe 1 ianuarie 2019 îsi vor înceta productia”

Nu existã nicio certitudine în ceea ce priveste viitorul minelor Lonea si Lupeni, sustine Darius Câmpean, presedintele Sindicatul Muntele.  Potrivit celor de la sindicatul reprezentativ de la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, nu existã nicio  certitudine nici în ceea ce priveste închiderea celor douã unitãti miniere la finalul acestui an si nici în ceea ce priveste continuarea activitãtii cu  productie. În tot acest timp, la nivel de minister se poartã  discutii cu oficialii de la Comisia Europeanã pe marginea acestui subiect.
“Ministerul se aflã  în corespondentã cu Comisia Europeanã si mai asteptãm niste materiale. Pe baza acelor materiale noi vom arãta cã minele Lupeni si Lonea nu se pot închide asa cum au dorit unii. Pentru Lupeni si asa sunt niste termene mult extinse, pentru cã se stie cã în 2020 Lupeniul trebuia sã fie gazon, iar lucrul acesta era imposibil. Ministerul este în corespondentã cu Comisia Europeanã pe aceastã problemã, noi am organizat acea întâlnire la Petrosani unde am avut si promisiunea doamnei  Corina Cretu. Asteptãm niste materiale. Deocamdatã nu existã certitudine cã minele Lupeni si Lonea pe 1 ianuarie 2019 îsi vor înceta productia. Nu existã certitudinea asta. Existã demersurile noastre  pentru ca acest lucru sã nu se întâmple”,  a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
În plus, sindicalistii sustin cã este nevoie de prelungirea activitãtii cu productie a  celor douã unitãti miniere în contextul în care cantitatea de cãrbune extrasã din subteran este la limita inferioarã.
“Din punct de vedere al  cantitãtii de cãrbune, s-ar impune functionarea cu  productie a celor douã mine si dupã data de 1 ianuarie 2019, dar asta înseamnã cã cineva sã îsi asume. E greu sã îsi asume cineva închiderea unor zãcãminte deschise cu oprirea în mijlocul zãcãmântului deschis a exploatãrii unor abataje. Este greu sã îsi asume cineva si lucrul acesta. Noi facem toate eforturile ca acest lucru sã nu se întâmple. Nu existã certitudine în momentul de fatã!”, a mai explicat sursa citatã.
Termene prelungite
Chiar si în contextul actual, termenul pentru functionarea minei Lupeni a fost prelungit. Initial, se stabilise închiderea totalã pentru anul 2020, iar apoi acesta a fost extins pânã în anul 2024.
“Chiar dacã nu se va  prelungi, termenele privind finalizarea activitãtii au fost anul trecut mult extinse, mai ales pentru Lupeni. vorbim de anul 2024, când înainte vorbeam de anul 2020 cu oprire totalã. Sunt încã 4 ani în plus. Noi prelungirea cu productie am cerut-o în interiorul aceleiasi perioade, pentru a termina de exploatat. În trei ani de zile s-ar termina de exploatat, iar lucrãrile de închidere ar merge în paralel. Dacã se prelungeste, ne vom confrunta cu o problemã legatã de resursa umanã, dar probabil se vor face  echilibrãri între sucursale”,   a mai spus Darius Câmpean.
Chiar si secretarul de stat în ministerul Energiei, Doru Visan, declarase în urmã cu aproape o lunã de zile la Petrosani cã România este singurul stat din UE care a solicitat prelungirea activitãtii unitãtilor miniere. Comisia Europeanã nu a oferit deocamdatã un rãspuns.
Monika BACIU

3 comentarii la „Darius Câmpean: “Deocamdatã nu existã certitudinea cã minele Lupeni si Lonea pe 1 ianuarie 2019 îsi vor înceta productia”

 • 3 octombrie 2018 la 19:25
  Permalink

  Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde
 • 4 octombrie 2018 la 08:27
  Permalink

  Cum poti spune dle Campean ca nu exista certitudinea inchiderii minei Lupeni ,cand singurul complex mecanizat al exploatarii e scos afara ???!!!

  Răspunde
 • 5 octombrie 2018 la 11:28
  Permalink

  ,, Dl ” campean bate campii ca de obicei !!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.