Spitalele din Valea Jiului se confruntã cu o lipsã acutã de medici. Cele trei unitãti medicale din zonã, respectiv Spitalul de Urgentã Petrosani, Spitalul municipal Vulcan si Spitalul municipal Lupeni, cautã sã angajeze medici specialisti, însã putini sunt cei care aleg sã practice meseria aici.
Spre exemplu, la Lupeni, 10 posturi de medici au fost scoase la concurs si nimeni nu si-a manifestat dorinta de veni sã practice meseria de medic aici. Asta chiar si în conditiile în care salariul unui medic poate ajunge la 15.000 de lei lunar, iar pe lângã asta autoritãtile locale le oferã cazare.  În plus, sunt medici care apeleazã la o serie de tertipuri pentru a ajunge sã îsi practice meseria în marile centre universitare. Aleg postul din spitalele Vãii Jiului, iar apoi îsi cer transferul la alte spitale mari.
“Am la spital, 10 cazuri în care cãutãm sã angajãm doctori, plãtiti cu cel putin 10.000-15.000 de lei/lunã si nu vin. Avem nevoie de cardiolog,  neurolog, radiolog… Avem la interne o doamnã doctor care este la pensie de ani de zile si nu vine altcineva în locul ei. Nu avem doctori la Pediatrie. Sunt posturi plãtite foarte bine si nu vin. O asistentã în municipiul Lupeni câstigã undeva la 1000 de euro, în mânã”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.  Primarul din Lupeni sustine cã sunt cazuri în care medicii care obtin un post la spitalul din  localitate încearcã sã plece cu transfer la marile  spitale din tarã, apelând la anumite practici nu tocmai cinstite.
“Sunt medici care vor sã îsi ia transferul într-un alt centru universitar. Nu pot sã obtinã postul de rezident în Bucuresti, Craiova, Cluj, Timisoara si vin aici, dar  eu nu vreau sã le dau transferul. Vine un medic aici la mine, stã jumãtate de an, un an si apoi spune cã nu îi mai place aici cã nu are conditii si pleacã la Timisoara si îmi cere transferul. Asa ajunge la Timisoara, unde altfel (pe bazã de examen-n.r.) nu ar fi intrat niciodatã”, a mai spus sursa citatã.  Pentru a-i atrage pe medici sã profeseze la  spitalul din Lupeni,  administratia localã le-a oferit acestora si spatii de cazare. Chiar si asa sunt putini cei care aleg sã practice meseria de medic la spitalul din localitate.
Monika BACIU