În toate orasele Vãii Jiului, la scoli, s-au înfiintat, din acest an, clase pentru cei care nu au venit la timp la scoalã. Fie nu au putut, fie au crezut cã scoala nu este importantã, iar anii au trecut, dar acum, la toate aceste unitãti de învãtãmânt sunt elevi.
Vârstele lor, însã, spun totul si unul dintre directorii de scoalã din Petrosani, care a acceptat si un parteneriat cu un liceu, pentru a le oferi acestor oameni si o calificare, ne explicã ce au realizat acesti oameni.
„Noi avem 11 tineri care urmeazã cursurile învãtãmântului de tip a doua sansã. Vârsta lor este între 22 de ani si 43 de ani. Asta dovedeste cã fiecare trebuie sã învãtãm pe tot parcursul vietii. Cred cã, din ce în ce mai mult, se va dovedi necesitatea  continuãrii unor studii, iar oferta noastrã este înclinatã spre a se finaliza cu un certificat de calificare în domeniul mecanicii, datoritã faptului cã suntem parteneri cu Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida”, a spus prof. Vasile Pop, director Scoala nr 7 Petrosani.  Este primul an în care mai multe scoli au accesat acest proiect si, în fiecare oras al Vãii Jiului, ca si în întreg judetul Hunedoara, aceste  cursuri de alfabetizate pot fi urmate la câteva scoli  acreditate.
„Mã bucur cã existã multe unitãti în tot judetul si chiar si în Valea Jiului, care au  solicitat sã înfiinteze clase de a doua sansã. Programul se adreseazã persoanelor care nu au finalizat învãtãmântul  obligatoriu la timp, din diverse motive. În urmã cu 5 sau 6 ani, aveam cam 100- 200 de elevi. În acest moment, ca si anul trecut, am avut peste 1.100 de elevi”, spune prof. Maria Stefãnie, inspector  general scolar ISJ Hunedoara.
Oamenii vin, fiindcã au realizat cã nu îsi pot ajuta copiii la lectii, iar unii chiar sunt colegi cu copiii lor. „Persoana care are 43 de ani este mamã, are doi copii si, ca o coincidentã, este cu amândoi copiii la scoala  noastrã. Cei doi copii vin de dimineatã si dânsa urmeazã cursurile dupã-amiazã”,  ne explicã profesorul  Vasile Pop, unul dintre cazurile particulare deosebite.  Proiectele pentru acesti oameni cuprind si parteneriate, în urma cãrora, cei care le urmeazã se aleg cu diplome si calificãri. „Vorbim de clase care vor fi bugetate de la bugetul de stat, dar si de clase care vor fi finantate prin  activitãti de proiect. Avem 3 proiecte la nivelul judetului. Unul, în care ISJ Hunedoara are calitatea de beneficiar si partenerii nostri sunt Casa Corpului Didactic Hunedoara, Asociatia Alladin din Deva, dar si Primãria municipiului Vulcan. Este un proiect amplu, care se va desfãsura pe trei ani si una dintre  activitãti vizeazã exact a doua sansã. Si, în alte douã proiecte, ISJ Hunedoara are calitatea de partener”, a  conchis prof. Maria Stefãnie, inspector general scolar ISJ Hunedoara.  A doua sansã este un proiect ce începe, an de an, la 1 octombrie si acesti elevi, care nu au nici vârsta, nici pregãtirea pentru gimnaziu, vin la cursuri ce se desfãsoarã dupã o programã mai usoarã. Ei învatã sã scrie, sã citeascã, câte un pic de istorie, ori geografie, iar la final, au o diplomã de 8 clase.
Diana Mitrache