Transelectrica a trecut de jumãtatea investitiei pentru realizarea inelului de linii electrice de înaltã tensiune al României. Lucrarea este realizatã în proportie de 64%. Finalizarea lucrãrilor ar putea însemna sfârsitul Complexului Energetic Hunedoara.

„Pânã la sfârsitul anului, Transelectrica va finaliza prima portiune din Axul 2 Banat (Linia Electricã Aerianã de 400 kV Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sãcãlaz – Arad), respectiv reabilitarea segmentului de linie electricã aerianã 400 kV Anina-Resita. Axul Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sãcãlaz – Arad închide inelul de 400 kV al României în zona de vest a tãrii. Astfel, trecerea la nivelul de 400 kV a Axului Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sãcãlaz – Arad securizeazã alimentarea cu energie electricã a unei zone mari de consum, întãreste reteaua de transport în zona de sud-vest a tãrii si contribuie la cresterea gradului de interconectare al României cu Serbia. Totodatã, finalizarea Axului îmbunãtãteste  siguranta în functionare si calitatea serviciului de transport”, a declarat Alexandru Macoveiciuc, purtãtorul de cuvânt al Ministerului Economiei.  Fostul ministru al Energiei din anul 2016, Victor Grigorescu spunea cã societatea energeticã hunedoreanã asigurã  siguranta sistemului energetic national în aceastã parte a tãrii, în contextul în care Transelctrica nu a finalizat investitia.
„Inelul de 400 kV a Transelectrica nu este finalizat, este un proiect pe termen lung, probabil spre prima parte a urmãtoarei decade acest inel va fi finalizat. Însã, pânã la finalizarea acestor lucrãri complexe, grupurile de la Deva si Paroseni continuã sã aibã un rol extrem de important în echilibrarea si decongestionarea retelei, inclusiv pentru a permite lucrãri de modernizare la retea”, spunea în anul 2016, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Finalizarea investitiei de la Transelectrica ar putea scrie sfârsitul companiei energetice hunedorene. Dupã cum relevã datele oficiale ale momentului, complexul este situat într-o zonã importantã pentru securitatea si stabilitatea sistemului si ajutã în partea de descongestii.
„Concluzia este cã avem nevoie de douã grupuri energetice, unul în Paroseni si unul în Deva. Estimarea este cã aceste douã grupuri ar putea sã asigure, împreunã, 400 de MW si acestor grupuri ar trebui sã le asociem douã mine, cele douã mine pe care le-am identificat ca fiind viabile din cele 4 care functioneazã în momentul de fatã”, a mai precizat ministrul Victor Grigorescu. Inelul de 400 kV are o lungime totalã de aproximativ 1.796 de kilometri.
Monika BACIU