O initiativã cetãteneascã sustinutã de peste trei milioane de semnatari va fi finalizatã în perioada 6-7 octombrie, când românii sunt chemati la urne pentru a-si exprima votul pentru revizuirea Constitutiei.  Mai exact, în 2016, luna mai, Coalitia pentru Familie a depus în Parlament o propunere legislativã  pentru revizuirea Constitutiei, însotitã de peste trei milioane de semnãturi care sustin acest demers. Scopul  acestei initiative este unul pe cât de simplu, pe atât de important:  modificarea Constitutiei astfel încât legea fundamentalã a tãrii sã  precizeze, explicit, cã o cãsãtorie  poate fi încheiatã doar între un bãrbat si o femeie. Despre aceastã initiativã si rolul ei cât si despre referendumul din zilele de 6-7 octombrie am discutat cu deputatul ALDE, Marius Surgent.

REDACTOR: În zilele de sase si sapte octombrie suntem chemati la urne pentru a ne exprima opinia în legãturã cu definirea cãsãtoriei în Constitutie. Cum vedeti acest demers?

MARIUS SURGENT: Cred cã este important de precizat cã vorbim despre un demers civic legal si  constitutional care a parcurs toate etapele ajungând prin organizarea acestui referendum la finalitate. În momentul de fatã putem constata cã existã o concordantã în spiritul legii între Codul Civil si Constitutie, însã nu si în litera legii. Tocmai de aceea  scopul acestei initiative cetãtenesti  este acela de a întãri protectia  cãsãtoriei în Constitutia României. Putem spune cã peste trei milioane de români solicitã legiuitorului punerea  în concordantã textualã a definitiei cãsãtoriei din Constitutie cu aceea  din Codul Civil articolele 258 (4) si 259 unde : “Cãsãtoria este definitã prin uniunea liber consimtitã între un bãrbat si o femeie, încheiatã în conditiile legii”.

REDACTOR: Care este din punctul dumneavoastrã de vedere importanta acestui demers?

MARIUS SURGENT: În opinia mea acest demers aratã importanta pe care o are familia în societatea noastrã si respectul pe care îl avem ca natie fatã de institutia fundamentalã, care este baza societãtii : cãsãtoria.  Modul în care alegem sã definim  acum cãsãtoria cred cã va influenta generatiile viitoare. De asemenea trebuie remarcat  faptul cã aceastã initiativã cetãteneascã este prima de dupã Revolutia din 1989, fapt care în opinia mea  reprezintã semnul unei democratii sãnãtoase. Sprijinul de care s-a bucurat acest demers aratã cã românii  doresc sã traseze si sã consfinteascã constitutional valori care ne  reprezintã ca natie. Tocmai de aceea as spune cã acest referendum  nu face altceva decât sã clarifice  un element fundamental  din crezul si valorile care ne definesc  ca societate.

REDACTOR : Codul civil reglementeazã cãsãtoria. Deci as putea spune cã revizuirea articolului 48 din Constitutie este inutilã

MARIUS SURGENT: Revizuirea nu este inutilã. Ceea ce avem acum reglementat ca si definitie a cãsãtoriei în Codul Civil se poate schimba oricând printr-un vot în Parlament. Pe când Constitutia nu va putea fi modificatã decât prin aceeasi procedurã, adicã un vot din partea cetãtenilor. De aceea redefinirea cãsãtoriei în Constitutie va aduce atât claritate juridicã , punând Constitutia în concordantã cu Codul Civil si va securiza definitia cãsãtoriei de posibile interpretãri judiciare care ar ignora spiritul legii.

REDACTOR: Veti participa la acest referendum ?

MARIUS SURGENT: Pentru cã s-a discutat în spatiul public despre oportunitatea acestui demers  existând si opinii care au încercat sã minimalizeze o initiativã cetãteneascã as vrea sã fac câteva precizãri. Într-un stat democratic agenda publicã o face cetãteanul. Dacã trei milioane de români au considerat cã aceastã temã este importantã atunci cred cã este de datoria mea ca si cetãtean sã acord atentia cuvenitã si acestor frãmântãri care animã la acest moment societatea. Da, voi participa la acest referendum si îi îndemn pe toti cetãtenii cu drept de vot sã facã acelasi lucru. Este un drept câstigat iar exercitarea acestui drept nu va face altceva decât sã clarifice si sã dea un rãspuns dezbaterilor care au animat societatea în ultima perioadã.