Conducerea SC Apa Serv Valea Jiului ia credit pentru a recupera bunurile ce au fost sechestrate. Acestea apartin firmei Nova Serv, cea care a preluat datoriile vechi ale Regiei Autonome a Apei Valea Jiului.

Directorul Costel Avram spune cã suma nu e mare si cã creditul va ajunge sã recupereze bunurile ce pot fi folosite. „Apa Serv nu are nici un bun, având în vedere faptul cã ele au plecat la Nova Serv si sunt sechestrate de cãtre Finantele Publice, care au de încasat bani de la Fosta Regie Autonomã a Apei Valea Jiului. Avem de gând sã supunem spre aprobare Consiliului de Administratie si AGA sã luãm un credit si, spun eu, suntem în stare sã îl achitãm. Este vorba de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi”, a declarat Costel Avram, director general Apa Serv.

Regia Autonomã a Apei Valea Jiului, firma care s-a aflat în subordinea Consiliului Judetean Hunedoara, a creat un prejudiciu la bugetul statului de peste 20 de milioane de lei. Totul a fost posibil prin divizarea furnizorului de apã în douã societãti, SC Nova Serv Valea Jiului SRL si SC Apa Serv Valea Jiului SA. Asta a condus la o societate curatã, doar cu datorii curente, si alta, cãreia i s-au transferat obligatiile restante fatã de bugetul general consolidat împreunã cu activele sechestrate si cu creantele de încasat.

În fapt, totul a pornit în toamna anului 2009 când, din cauza datoriilor pe care SC Apa Serv Valea Jiului le înregistra an de an fatã de bugetul consolidat al statului, Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã pentru Contribuabili mijlocii a solicitat biroului juridic din cadrul DFP Hunedoara deschiderea procedurii insolventei.

La data solicitãrii deschiderii procedurii insolventei, obligatiile restante fatã de bugetul general consolidat ajunsese la 19,945 milioane de lei (aproape 200 de miliarde de lei vechi).

Pe de altã parte, însã, Apa Serv Valea Jiului este singura din tarã, care în acest moment are proiecte de milioane de euro si care nu participã cu nici un leu pentru implementarea lor. Bunurile au fost puse sub sechestru din cauza datoriilor pe care RAAVJ le-a acumulat la Fisc, atunci când societatea s-a desprins în douã pãrti, una cu datorii si alta curatã.

Diana Mitrache