De ce unii dintre noi suntem nedrepti?

În urmã cu câteva zile m-am întâlnit întâmplãtor cu un grup de cunoscuti si asa cum peste tot se discutã politicã nici acestia nu fãceau altceva, atrãgându-mã în acele discutii cu subiect politic.

Nu am sã fac cunoscut numele persoanei care a devenit foarte agresivã verbal fatã de mine si pentru cã nu rezonam politic mi s-a adresat cu urmãtoarele cuvinte: „Tu vorbesti, care esti pedelist al familiei Ridzi?!”, desi stia foarte bine cã nu fac parte din nici un partid politic. M-am trezit astfel cã nu pot sã am dreptul la opinii doar dacã sunt membru al unui partid simpatizat de aceastã persoanã, aspect care mi se pare nefiresc într-o societate normalã.

Respectiva persoanã s-a supãrat cel mai tare atunci când nu a putut sã-mi rãspundã la întrebarea: „Ce rãu ti-a fãcut familia Ridzi, sau dacã stii pe cineva la care au fãcut rãu?”. Nu m-am putut abtine pânã nu i-am (re)amintit cã deputatul Monica Iacob Ridzi s-a implicat efectiv în rezolvarea multor probleme ale Colegiului de Est si ale întregului Colegiu Valea Jiului, având rezultate evidente. O problemã importantã pe care a rezolvat-o a fost aceea de repunere în drepturi a pensionarilor din Valea Jiului privind alocatia cotei de cãrbuni si a tarifului preferential la energia electricã pentru consumul casnic, drepturi sistate o lungã perioadã de timp. De asemenea i-am (re)amintit si despre alte aspecte de care a beneficiat Colegiul de Est (Telegondola din Parâng ca obiectiv turistic,  s-a facilitat ca Spitalul din Petrila sã redevinã functional pe anumite sectii etc) datoritã implicãrii deputatului MIR cât si a primarului municipiului Petrosani. La un moment, persoana al cãrui nume nu-l divulg se chinuia sã inducã o idee asupra motivului sustinerilor mele evidente. Am înteles unde bãtea, de aceea îi transmit încã o datã sã fie linistit pentru cã nu am niciun interes ascuns, de care as putea fi pe nedrept bãnuit, chiar precizez cã de când este primar domnul Iacob Ridzi nu am fost nici mãcar într-o audientã pentru a solicita vreun favor.

Sunt de vârsta generatiei pãrintilor familiei Iacob Ridzi, oameni onorabili ai Vãii Jiului, pe care i-am si cunoscut personal. Trebuie sã tinem cont cã nu este cinstit sã te trezesti vorbind aiurea, doar pentru cã nu-ti place de partidul din care face parte cineva. În campaniile electorale trecute, cum bine se stie, au fost candidati care si-au atacat contracandidatii într-un mod bãdãran, dezgustãtor, neocolind nici membri familiilor acestora. Se cunoaste bine candidatul câstigãtor la Primãria din Petrosani, care a abordat altfel campania electoralã, fãrã jigniri, dând dovadã de educatie si bun simt. Nu este îndeajuns sã ai inteligentã care în lipsa întelepciunii devine maleficã. Sã fi întelept este atunci când pe lângã inteligentã ai si bunul simt, de care unii duc lipsã.

P.S: partenerul meu de discutii contradictorii a devenit atât de înversunat si agitat încât nu mai întelegeam ce spune pentru cã vorbea atât de repede încât putea spune

într-un minut câte sunt scrise într-un ziar. Totusi, am reusit sã înteleg cã supãrarea a fost atât de mare încât l-a determinat sã mã avertizeze cã „De acum încolo nu te mai cunosc. Am terminat cu tine!”.  Doresc sã respect vointa unor astfel de persoane, rãspunzând prin urmãtoarea epigramã:

N-am sã mã supãr când mã-împrosti,

Cu rãutatea si minciuna,

Am învãtat dintotdeauna,

Sã mã despart rãzând de prosti!

Petre Lungoci

Advertisements

7 comentarii la „De ce unii dintre noi suntem nedrepti?

 • 17 septembrie 2012 la 07:58
  Permalink

  Despre ce realizari vorbesti,fraiere?Sa-ti reamintesc cateva:-a construit o scena de 75000 de euro;-a votat pentru taierea salariilor;-a votat pentru taierea pensiilor;-a sustinut inchiderea spitalelor(inclusiv cel din Petrila);-nu a facut nimic in momentul cand s-au taiat drepturile minerilor de guvernul Boc,din care facea parte.Ti-am raspuns la intrebarea cu raul facut de familia Ridzi.Acum te intreb eu. Cate telegondole functioneaza in colegiul de est si cate in colegiul de vest?Ciocu mic!

 • 17 septembrie 2012 la 12:13
  Permalink

  oaare acest lungoci nu este acelasi care acum 5 _6 ani se batea in piept cu pumnul de psd ist pina si a extins in strada circiuma de la piata vinzind o apoi pe bani buni si iata l brusc devenind trompeta fam ritzi …ce vrei sa mai construiesti petrica?

 • 17 septembrie 2012 la 14:08
  Permalink

  D-soara Alina, cea inveninata!!! Poate nu stii ce investitie ADEVARATA s-a inceput in masivul Parang!! Poate nu vezi cum arata Petrosaniul, poate chiar nu stii ca reprimirea gratuitatilor a fost aprobata cu o luna inainte de a veni guvernul Ponta!!!Ceea ce bineinteles, nu se spune pt. ca ADEVARUL chiar supara, atunci and esti atat de inveninata! Poate nu stii ca taierea pensiilor si salariilor (dureroasa, evident!) a salvat niste locuri de munca si chiar intrarea Romaniei in insolvabilitate! Cand intr-o familie nu mai sunt bani, atunci ce faci? Evident, tai de unde poti, ca sa poti supravietui! Nu-i tin neaparat partea lui Ridzi, are si el pacatele lui dar nu poti spune numai rautati si minciuni si sa nu recunosti poate, si acea „farama” de lucru facut pt. noi petrosenenii! Daca uram PDL-ul nu inseamna ca trebuie urati oamenii care desi au ramas fideli partidului (ceea ce este totusi, o calitatate-consecventa), au schimbat fata orasului! Dupa inima fiecaruia…

 • 17 septembrie 2012 la 21:03
  Permalink

  a asfaltat aproape toate drumurile,a facut centrul civic,bradetul,lucrarile din Parang,a schimbat si infrumusetat aeroportul,centrul,unirii,independentei etc. a schimbat orasul foarte mult,a facut cat nu au facut toti primarii la un loc de cand exista aceste oras,lasand la o parte politica (M*ie PDL,USL si orice alt partid,nu-mi place politica,nu-mi plac politicienii) acest om macar a facut ceva aici

 • 18 septembrie 2012 la 14:58
  Permalink

  Va referiti la raul facut si la momentul in care au prins-o pe Monica cum platea ea scene de 75.000 de uro, etc?
  E adevarat nu am cunostinta de vreun rau direct facut de ea sau familia Ridzi cuiva anume. Dar te intreb, e in regula sa ii povestesti cuiva, in momentul de fata, ceva de Valea Jiului si reactia sa fie aproape generala ca ,,esti din zona de unde a plecat Miron Cozma cu minerii la Bucuresti si de unde este dna Ridzi cea prinsa cu ocaua mica???”
  E asta un rau suficient facut de dna in cauza pt imaginea vaii in general?

 • 18 septembrie 2012 la 16:30
  Permalink

  Asa e lumea nu-i poti multumi pe toti dar cativa dintre noi stim ce ati facut pt Acest oras si va multumim toate la timpu lor va multumesc si va doresc multa sanatate si putere de munca an continuare sa duceti la bun sfarsit proiectu pe care la-ti anceput va pup

 • 18 septembrie 2012 la 19:09
  Permalink

  Ce sa facem? Asa e viata! Ne pune pe fiecare in pozitiile pe care le meritam. Efectul epigramei din finalul articolului de mai sus functioneaza, si nu poate fi acoperit de cei care se trezesc vorbind aiurea-n tramvai, mult si fara rost, facand afirmatii nefondate. Si pentru ca se simt cu musca pe caciula se ascund sub diferite pseudonime atacand las. Acestor persoane le adresez o epigrama in acelasi registru cu cea din articolul de mai sus:

  RECIPROCITATE

  La mine asta conteaza,
  Sa stiti, dragii mei…
  Ca prostii nu ma agreaza,
  Dar nici eu pe ei!!!

  Epigrama spune multe,
  Cand va regasiti in ea,
  Nici c-o mie de cuvinte
  N-o puteti anihila!!!

  PETRE LUNGOCI

Comentariile sunt închise.