În timp ce minerii din minele Vãii Jiului scot cu greu minereul de cãrbune din subteran, hotii de  cãrbuni abia asteaptã la suprafatã sã goleascã vagoanele umplute cu huilã. Este un joc absurd, bine stiut de toatã lumea, iar mãsurile întârzie sã aparã.
CEH nu prea are pazã, hotii sunt deja priceputi si chiar îsi folosesc copiii minori pentru asta, iar politia face razii, în urma cãrora îi aresteazã doar pe cei pe care îi depisteazã.
Au fost numiti lopãtari, dupã ce au fost surprinsi în repetate rânduri furând huilã din trenurile ce ies de pe poarta minelor. Furã si din curtea unitãtii miniere, de pe liniile de încãrcare, pentru cã existã probleme cu paza, iar licitatiile încã sunt în curs de finalizare. Hotii de cãrbuni din Valea Jiului locuiesc în cartiere sãrace si îsi folosesc chiar copiii, minori, sã fure, ca ei sã scape de dosarele penale, atunci când au prea multe abateri. Mascatii au sãltat marti 7 oameni din zona statiei CF Vulcan, trei dintre ei fiind minori. „Politistii serviciului TF, cu sprijinul luptãtorilor Serviciului Actiuni Speciale, au efectuat o razie pe linia prevenirii furturilor din vagoane de marfã, în zona stasiei CF Vulcan. Politistii au prins în flagrant un grup de 7 persoane (4 majori si 3 minori), care sustrãgeau minereu de cãrbune din vagoanele de marfã din compunerea unui tren garat în statia CF Vulcan. Cei 7 sunt cercetati acum pentru sãvârsirea infractiunii de furt calificat, dupã ce au sustras 7 tone de huilã”, a spus Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt al IPJ Hunedoara.
De fapt, trenurile de marfã opresc ca într-o invitatie la furt în aceste statii, unde se schimbã locomotivele, timp în care  lopãtarii stiu ce au de fãcut.
Potrivit directorului general al CEH, Samuel Dioane, acum se face o evaluare a situatiei, pentru cã, spune acesta, hotii furã cam 400 de kg de huilã, adicã maxim 10 saci în timpul în care trenul încetineste, sau este oprit chiar de ei, prin mijloace specifice, în statiile de tren. Si asta, chiar în conditiile în care existã pazã, iar fiecare garniturã de tren este însotitã de paznici înarmati. Acestia, însã, nu fac fatã, iar raziile politiei TF sunt singurele care îi potolesc pe moment.  Lopãtarii vând cãrbunii în cadrul unor retele bine  conturate deja si, nu o datã, s-a constatat care este firul pe care actioneazã. Doar la ultima razie, cea de marti, cei 7 au fost prinsi, spun politistii cu  7 tone de huilã descãrcate din vagoanele ce veneau de la mina Vulcan, iar toate acestea sunt acum contabilizate de cei din Complexul Energetic Hunedoara, care vor sã stabileascã astfel prejudiciul.
Diana Mitrache