A început scoala si grãdinita si medicii au finalizat controlul epidemiologic, lucru ce a scos la ivealã cã încã vin copii la scoalã rãciti, cu pãduchi, ori diverse micoze ale pielii, inclusiv scabie.O spun medicii epidemiologi care au fãcut un bilant, acum în 2018, când au primit copiii în unitãtile de învãtãmânt.
„În acest an, au fost examinati peste 46.000 de copii în tot judetul, iar dintre bolile care au fost descoperite la triaj, avem 195 de cazuri de pediculozã, adicã sunt copii care au prezentat boala parazitarã datã de prezenta parazitului pãduche, iar pe zone, am avut astfel: 106 cazuri în Valea Jiului, 55 în zona arondatã municipiului Deva si apoi 20 de cazuri în zona Orãstie si 14 cazuri în zona Hunedoara si Cãlan. Micoze, au fost depistate 10 cazuri,  5 în Deva si restul în Cãlan”, a spus dr. Cecilia Birãu, purtãtor de cuvânt al DSP Hunedoara.
Nici problemele respiratorii nu au fost neglijate, iar în scoli si grãdinite au fost adusi copii cu diverse afectiuni respiratorii, lucru depistat la  controlul de triere. Totusi, medicii le recomandã pãrintilor sã nu îi tinã în  comunitate, pânã nu sunt vindecati.
„Am avut 104 cazuri de faringo-amigdalitã acutã: 73 de cazuri în Valea Jiului, 9 în zona Deva, 16 cazuri în Hateg si 5 în Cãlan. Ar fi extraordinar, dacã pãrintii nu ar trimite la scoalã sau grãdinitã copii care prezintã semne si simptome de boalã acutã. Vorbim de febrã, stare generalã alteratã, iar în cazul parazitozelor, dacã le observãm la nivelul pielii, pentru cã este foarte bine sã se facã un tratament corect, copiii putând fi dusi la mediul de familie ca sã primeascã un tratament corect si ajutãm astfel  colectivitatea din care face parte”, a mai completat dr. Cecilia Birãu.
Pãrintii sunt sfãtuiti, de asemenea, sã meargã la medicii de familie, care chiar îi pot sfãtui sã ia cele mai bune mãsuri pentru sãnãtatea copiilor lor, iar  unii ar putea fi chiar vaccinati, dacã este necesar, împotriva gripei.
Diana Mitrache