Vine din Petrila si este militar la vânãtorii de munte din zona Brasov, iar dacã noi toti am auzit de performantele lui Tiberiu Useriu de la Polul Nord, a venit timpul sã aflãm cã Robert Hajnal este unul dintre cei mai buni maratonisti ai lumii.
El a fãcut o cursã fenomenalã la Ultra Trail du Mont Blanc, cursa de 171 de kilometri si 10.000 de metri diferentã pozitivã de nivel, iar acasã a venit cu medalia de argint, pozitionându-se pe  locul II.
Aproape 22 de ore a alergat si acum ne-a povestit cum a fãcut ca aceastã minune sã fie posibilã. „Am plecat cu o lunã înainte, ca sã cunosc traseul si sã pun la punct fiecare detaliu al competitiei. Am stat la un refugiu de pe traseu si am încercat sã învãt de anul trecut lectiile pe care mi le-a oferit cursa”, a spus Robert Hajnal, maratonist din Valea Jiului.
Cu lectiile învãtate, în ce priveste hainele cu care sã se echipeze, dar si cu o strategie legatã de concurentii buni, Robert a ajuns sã uimeascã lumea cu performanta sa. Este un maraton la care disciplina conteazã si el, ca un bun militar, a stiut bine asta. Totul a pornit, însã, de la  pasiunea de a cutreiera muntii.
„E nevoie sã te cunosti cât mai bine si chiar sã înveti sã diversifici alimentatia ca sã duci la bun sfârsit competitia.  Am plecat de la a cunoaste muntii si am început aici, în Retezat  si apoi am vãzut cã sunt competitii din ce în ce mai lungi si am început sã mã antrenez pentru ele si am câstigat toate competitiile din tarã. Acesta a fost momentul când am vrut sã mã compar si cu alti  alergãtori din strãinãtate”, a mai spus Robert.
În top 3 sunt: Xavier Thevenard, Franta, cu 20 de ore 44 de minute si 16 secunde,  Robert Hajnal, România, cu 21 de ore 31 de minute si 37 de secunde si Jordi Gamito, Spania, cu 21 de ore 57 de minute si  o secundã, iar Robert  ne-a zis cum a fãcut asta.
„Am alergat 170 de km, în 21 de ore, 30 de minute si am iesit pe locul II din 2.600 de participanti si a  fost ca un vis împlinit pentru mine, pentru cã îmi doream, cam de  5 ani, de când m-am apucat de alergare, sã fac un timp bun si sã vin în primii 10. Dar, cineva acolo sus a zis cã merit ceva mai mult. Nu am avut momente foarte grele. Startul a fost putin mai dificil, dar, depãsind oameni pe traseu si alergãtori pe care îi  consideram eu niste zei, pe lângã mine, m-a impulsionat si m-a dus la final. Momentul de final a fost cea mai fainã amintire pe care o am. A fost memorabil”, a adãugat sportivul, iar imaginile le puteti vedea aici https://www.youtube.com/watch?v=iwvfElMnyns
Nu e usor sã alergi pe munti pe care altii abia urcã. A fost greu si pentru Robert, dar el recunoaste cã pentru asta se antreneazã si chiar a spus cã, în timpul cursei i-au venit în minte tot felul de lucruri din viatã, idei si imagini cu care nu s-a întâlnit din copilãrie. Iar la final, totul a fost nesperat de frumos. Tocmai de aceea, nu se va opri. Robert vrea sã meargã acum la o competitie de alergare în Turcia, de 120 de km si sperã sã vinã si de acolo cu un timp bun.
Diana Mitrache