ALDE a depus în Parlament legea LOBBY-ULUI / Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Ne dorim reglementarea acestei activitãti, dupã liberele practici din lumea democraticã.

Un proiect de lege care îsi propune  reglementarea activitãtilor de lobby, astfel încât cei care doresc sã promoveze interesele unei comunitãti sau ale unor investitori privati sã o poatã face într-un cadru legal, a fost depus sãptãmâna trecutã în Parlament de cãtre reprezentantii ALDE.
Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: Legea îsi propune reglementarea activitãtii de lobby.
“Împreunã cu colegii nostri si cu sprijinul unor specialisti în drept acest proiect a fost definitivat. Drept urmare sãptãmâna trecutã a fost depus în Parlament. Legea îsi propune reglementarea activitãtii de lobby, dupã liberele practici din lumea democraticã,  astfel încât sã nu mai existe posibilitatea ca cei care desfãsoarã astfel de activitãti sã fie acuzati de trafic de influentã” a precizat deputatul Marius Surgent.
Activitãtile de lobby vor putea fi desfãsurate într- un cadru legal
“Vrem sã reglementãm aceste activitãti, sã le dãm un cadru legal astfel încât interesele publice sau cele private sã poatã sã fie promovate în mod civilizat prin dezbatere, prin discutii, fãrã sã existe suspiciuni care sã ducã la ideea unor acte de coruptie” , a precizat deputatul Marius Surgent.
Proiectul de lege defineste lobby-ul ca fiind act iunea unor persoane sau grupuri de persoane, având interese variate, specifice si bine definite, prin care se urmãreste influentarea deciziilor luate la nivel politic. Activitatea de lobby poate interveni fie înainte de luarea unei decizii, fie în timpul procesului decizional, fie ulterior luãrii deciziei, în etapa implementãrii. „Sigur, aceastã lege nu-si propune sã dezincrimineze traficul de  influentã. Ne dorim sã reglementãm aceste  activitãti, sã generãm un cadru legal în care acestea sã se poatã desfãsura, astfel încât interesele  publice si private sã poatã fi promovate prin  dezbateri în mod legal si transparent”,  a concluzionat deputatul Marius Surgent.
Legea nu se aplicã  partidelor politice, cultelor recunoscute potrivit legii, structurilor asociative ale autoritãtilor administratiei publice locale, institutiilor publice din domeniul  asigurãrilor sociale,

precum si grupurilor de interese care nu încadreazã  personal în calitate de reprezentanti ai intereselor.

Advertisements