Sunt campioni mondiali la roboticã, într-o tarã în care, oficial, nu se organizeazã o astfel de  competitie. Copiii Hunedoarei sunt cei mai buni din lume la roboticã! Echipa RobotX – alcãtuitã din Rãzvan Vîrtan, Darius Lorinczi, Andrei Cuntan, Cristi Budiul, Radu Cînda, bucuresteanul Andrei Preda si coordonatã de profesorul de fizicã, informaticã si astro- fizicã Mircea Nistor – a luat aurul la competitia mondialã de roboticã, care s-a desfãsurat în luna august în Mexic! Elevii de la RobotX Hunedoara au învins reprezentantele a peste 160 de tãri, dupã ce au reprezentat România la cea de-a II-a editie a competitiei globale de roboticã FIRST Global Competition (for Science, Technology, Engineering, and Mathematics), care a avut loc în acest sfârsit de sãptãmânã în America Centralã. S-au pregãtit, asa cum nicio altã echipã nu a fãcut-o pentru „olimpiadã  mondialã de roboticã”, FIRST Global Challenge, si au lãsat în urmã peste 160 de natii, dominând competitia mondialã la toate sectiunile, de la un capãt la altul!
Dupã trei zile de concurs si 12 meciuri câstigate, echipa României a fost onoratã cu 21 de medalii de aur, în cel mai mare concurs de roboticã din lume pentru licee! Pentru concurs, atât dascãlul, directiunea, cât si elevii acestia care si-au mâncat toatã vacanta de varã în laboratorul de informaticã nu au precupetit niciun efort. Au pus ban pe ban si au construit chiar în sala de clasã un  podium similar cu ceea ce avea sã-i astepte în Mexic. Au venit si pãrintii sã-i ajute, iar hunedorenii au avut reprodus, la milimetru, cu o lunã înainte de a pleca peste Ocean, chiar în sala de  informaticã de la Hunedoara, terenul de roboticã de la  competitia mondialã.
Au lãsat în urmã, la zeci de locuri distantã, echipe precum cea a Chinei, Japoniei si a Germaniei. Statele Unite a rãmas în urmã cu 2.000 de puncte, din 7.000, iar echipa de la Colegiul National de Informaticã „Traian Lalescu”, din Hunedoara a adus acasã 21 de medalii de aur! Cu robotul lor, ar fi putut sã depãseascã orice record! I-au tras în urmã, însã, tocmai echipele aliate. Echipe ale cãror roboti, de multe ori, nu s-au miscat deloc! „Ce s-a întâmplat acolo ne aratã cã, pusi în exact aceleasi conditii materiale cu restul lumii, cu multã muncã si antrenament, putem fi cei mai buni!”, a spus profesorul de fizicã si informaticã Mircea Nistor. Astãzi el vine cu ideea cã, în loc sã batem mingea pe  maidan, fãrã nicio  finalitate socialã, autoritãtile din  Educatie sã lanseze un campionat de roboti. Iar acesta sã ajungã sport national! Si sansa României de a deveni ceea ce este chematã sã fie!
„Pe parcursul anilor, echipa noastrã a avut numeroase realizãri remarcabile. De la concursuri nationale de proiecte stiintifice câstigate an de an si pânã la rezultatele remarcabile din primele douã sezoane ale  campionatului national de roboticã BRD FIRST Tech Challenge Romania, echipa  noastrã a încercat si a reusit mereu sã obtinã cele mai bune performante. De departe însã, cea mai mare realizare a noastrã a fost câstigarea celor  5 medalii de aur la competitia mondialã FIRST Global Challenge, în fata a peste 160 de natiuni. Aceastã victorie a fost rezultatul muncii continue depuse pe parcursul a ani de zile, atât în domeniul tehnic, prin constructia robotului, cât si în cel non-tehnic, prin redactarea unei documentatii stiintifice profesionale si prin implicarea pe care am avut-o mereu în  comunitatea noastrã.  Suntem bucurosi cã am putut sã ne reprezentãm tara cu mândrie la cel mai înalt nivel si sperãm cã aceastã  performantã sã  reprezinte o sursã de inspiratie pentru cã tinerii din România sã abordeze domeniul roboticii. De asemenea, sperãm sã determinãm cât mai multi oameni sã sustinã ceea ce facem, deoarece am  demonstrat cã, având resursele necesare, putem fi primii la  nivel mondial!”, ne-a mãrturisit domnul  profesor Mircea Nistor, coordonatorul echipei RobotX, un alt  protagonist al  campaniei „Premiantii fãrã premii”. Pentru exemplul lor de perseverentã, pentru toatã munca lor, care ne-a adus atâta onoare si bucurie, vã propunem sã ne întâlnim cu ei, sã le spunem cã le multumim si-i pretuim. Cã în ei ne punem speranta pentru o Românie curate,  prosper si fericitã.  Sâmbãtã, 29 septembrie 2018, la ora 11.00, campionii  mondiali la roboticã, echipa Colegiului National de Informaticã „Traian Lalescu” din Hunedoara, RobotX, vine sã-i cunoastem membrii în Piata Victoriei, din Centrul Devei. Aveti ocazia sã-i priviti în ochi pe Budiul Cristian Carol, Vîrtan Rãzvan Nicolae, Cuntan Andrei Dãnut, Lorinczi Darius Andrei, Dancea Radu Ioan, Cândea Radu Mihai, Sauca Raul, Hãrãngus Cristina Daniela, Titianu Maria si Ursu Roxana, sã le spuneti o vorbã caldã si sã fiti parte dintre cei care le vor multumi, oficial, printr-o diplomã, un buchet de flori, o  strângere de mânã si semnãtura recunostintei voastre.
Dan Terteci