La nivel ipotetic, soarta termocentralelor ar putea fi prelungitã pânã în 2030

Perioada de exploatare a termocentralelor pe cãrbune ar trebui prelungitã pânã în anul 2030, este de pãrere ministrul Energiei, Anton Anton, care sustine cã în acest mod s-ar asigura o tranzitie suportabilã cãtre o energie curatã.
Declaratia ministrul a fost fãcutã în cadrul Consiliului Informal Energie, organizat în Linz din Austria, în perioada 17 – 19 septembrie.
„Pentru România, este îngrijorãtoare perspectiva de excludere din piatã a capacitãtilor de producere bazate pe cãrbunele autohton, prin cresterea pretului certificatelor de carbon. Considerãm cã o astfel de abordare, pe termen mediu si lung, poate crea mari probleme de  adecvantã a sistemului energetic national si implicit va pune sub semnul întrebãrii securitatea energeticã. Securitatea aprovizionãrii cu energie electricã este si trebuie sã rãmânã o responsabilitate a guvernelor statelor membre. Pentru a asigura o tranzitie suportabilã cãtre o energie curatã si pentru a putea garanta securitatea aprovizionãrii cu energie, mai ales a tãrilor care se bazeazã într-o mãsurã semnificativã pe cãrbune, este  necesarã prelungirea cel putin pânã în 2030 a perioadei de exploatare a termocentralelor pe cãrbune existente”, a spus ministrul energiei. Numai cã în ceea ce priveste termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara existã o problemã. Mintia este piatra de moarã, aici nu s-au realizat investitii pentru conformarea la cerintele de mediu, iar  entitatea este la un pas de a fi închisã.  În plus, Strategia energeticã a României prevede mentinerea unui singur grup energetic la Mintia. Celelalte grupuri de la Mintia vor  dispãrea si asta din mai multe cauze.
”Grupurile pe huilã de la Deva, cu exceptia grupului 3, vor fi retrase, cu perspective foarte reduse de a fi repornite. Rezervele de huilã din România sunt imposibil de exploatat în conditii de eficientã economicã. Ceea ce face improbabilã construirea unor grupuri noi în locul celor retrase”, se aratã în strategia  energeticã a României. În plus, la Mintia ar putea fi  construit un nou grup care sã functioneze pe gaz. Acesta ar avea o putere de 400 MW CCGT.
Monika BACIU

5 comentarii la „La nivel ipotetic, soarta termocentralelor ar putea fi prelungitã pânã în 2030

 • 24 septembrie 2018 la 19:24
  Permalink

  Termocentrala Paroseni a fost modernizata de JAPONEZI si indeplineste toate conditile de MEDIU .

  Răspunde
 • 24 septembrie 2018 la 22:29
  Permalink

  Populism si demagogie, marca…..PSD! Ariton asta, a demonstrat de multe ori, ca…..e „paralel” cu ce se intampla in energie! De pilda, a spus ca termocentralele pe carbune din Romania, indeplinesc cerintele de mediu din UE, ceea ce este complet fals! De exemplu, pentru termo Mintia, CEH-ul plateste anual cateva sute de mii de euro, pentru obtinerea certificatelor de emisii de CO2, iar Complexul energetic Oltenia, plateste anual pentru obtinerea certificatelor de emisii de CO2, cca un miliard de lei, adica cca. un sfert din veniturile sale! Ministrul asta, ca si alti ministri din guvernele PSD, este un mincinos si un demagog, habar n-are pe ce lume traieste, PSD-ul a fost si este principalul…..gropar al mineritului din jud. Hunedoara si din tara!!!!

  Răspunde
 • 25 septembrie 2018 la 06:45
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde
 • 25 septembrie 2018 la 06:54
  Permalink

  Cat timp , sefa chimicului , madame Visan are grija de fum (uri ) , nu vad la ce mai este necesara obtinerea certificatelor de emisii de CO2 . Sa fie din cauza ca Ariton si Anton au doar prostie si fumuri in cap ?

  Răspunde
 • 25 septembrie 2018 la 15:00
  Permalink

  Si ce daca a crescut si va mai creste pretul certificatelor de carbon?
  CEH ne-a aratat ca poti functiona ani de zile (de 4-5 ani) fara sa platesti aceste certificate.
  Asadar poate sa creasca pretul pana in cer ca … nu conteaza.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.