Premierul Victor Ponta a acuzat fosta guvernare PDL cã a luat spagã pentru a autoriza proiectul de exploatare a aurului de la Certej – judetul Hunedoara.

Acuzatiile au fost fãcute chiar în cadrul sedintei de Guvern de miecruri, când premierul i-a cerut ministrului Mediului, Rovana Plumb, sã explice ce anume s-a întâmplat la Certej.

“Doamna ministru, în cursul sedintei o sã vã rog sã ne informati despre ce s-a întâmplat la Certej. Asta înseamnã sã guvernezi cu oamenii PDL-ului, nu? PDL, când e vorba de o spagã, ei dau orice. Vã rog sã luati mãsuri imediat si sã ne propuneti pe cât posibil. Cine e cu PDL sã meargã la PDL si sã îsi ia banii acolo, nu pe spinarea României si nu pe spinarea nerespectãrii reglementãrilor noastre privind protectia mediului”, a afirmat Ponta.

Pe de altã parte, directorul Agentiei Regionale de Mediu Timisoara, Gabriela Lambrino, a declarat cã agentia a urmat toti pasii legali pânã la emiterea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, iar legislatia nu prevede informarea autoritãtii de mediu în astfel de cazuri. Ea a mai precizat cã nu sunt motive pentru a fi demisã si cã nu intentioneazã nici sã demisioneze din functie. Reamintim cã minsitrul Rovana Plumb a dispus prin ordin verificarea, în regim urgentã, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej acordat de Agentia Regionalã de Mediu Timisoara.

De asemenea, ministrul a cerut conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, pentru cã nu a informat autoritatea de mediu în legãturã cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere cã este vorba de un obiectiv de interes national si international. Rovana Plumb a precizat cã, dacã se va constata cã acordul nu a fost emis în conformitate cu legea, acesta se va anula. Oficialul a luat aceastã decizie dupã ce douã organizatii de protectie a mediului au luat atitudine fatã de emiterea acordului.

Exploatarea zãcãmântului de aur ar urma sã fie fãcutã de cãtre compania canadianã Eldorado Gold Corporation, care, prin intermediul societãtii Deva Gold, a primit acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara.

Carmen Cosman