Spagã contra aur la Certej?!

Premierul Victor Ponta a acuzat fosta guvernare PDL cã a luat spagã pentru a autoriza proiectul de exploatare a aurului de la Certej – judetul Hunedoara.

Acuzatiile au fost fãcute chiar în cadrul sedintei de Guvern de miecruri, când premierul i-a cerut ministrului Mediului, Rovana Plumb, sã explice ce anume s-a întâmplat la Certej.

“Doamna ministru, în cursul sedintei o sã vã rog sã ne informati despre ce s-a întâmplat la Certej. Asta înseamnã sã guvernezi cu oamenii PDL-ului, nu? PDL, când e vorba de o spagã, ei dau orice. Vã rog sã luati mãsuri imediat si sã ne propuneti pe cât posibil. Cine e cu PDL sã meargã la PDL si sã îsi ia banii acolo, nu pe spinarea României si nu pe spinarea nerespectãrii reglementãrilor noastre privind protectia mediului”, a afirmat Ponta.

Pe de altã parte, directorul Agentiei Regionale de Mediu Timisoara, Gabriela Lambrino, a declarat cã agentia a urmat toti pasii legali pânã la emiterea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, iar legislatia nu prevede informarea autoritãtii de mediu în astfel de cazuri. Ea a mai precizat cã nu sunt motive pentru a fi demisã si cã nu intentioneazã nici sã demisioneze din functie. Reamintim cã minsitrul Rovana Plumb a dispus prin ordin verificarea, în regim urgentã, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej acordat de Agentia Regionalã de Mediu Timisoara.

De asemenea, ministrul a cerut conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, pentru cã nu a informat autoritatea de mediu în legãturã cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere cã este vorba de un obiectiv de interes national si international. Rovana Plumb a precizat cã, dacã se va constata cã acordul nu a fost emis în conformitate cu legea, acesta se va anula. Oficialul a luat aceastã decizie dupã ce douã organizatii de protectie a mediului au luat atitudine fatã de emiterea acordului.

Exploatarea zãcãmântului de aur ar urma sã fie fãcutã de cãtre compania canadianã Eldorado Gold Corporation, care, prin intermediul societãtii Deva Gold, a primit acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara.

Carmen Cosman

Advertisements

2 comentarii la „Spagã contra aur la Certej?!

  • 14 septembrie 2012 la 12:24
    Permalink

    e chiar grav daca am inceput sa aruncam acuzatii gratuite cand, in sfarsit, se da drumul la o exploatare care pentru judetul Hunedoara va fi ca o mana cereasca! Eu, sincer, sper sa se dea drumul si la exploatarea de la Rosia Montana. De investitii avem nevoie, chiar daca nu vrem sa recunoastem!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.