Initiativa globalã menitã are menirea de a determina oamenii din întreaga lume sã testeze  calitatea apei si sã încurajeze actiunile de protejare a apei.  Preocupãrile Apa Serv Valea Jiului pentru ceea ce înseamnã controlul permanent al calitãtii apei potabile livratã  consumatorilor din regiunea Vãii Jiului  constituie una din directiile prioritare, astfel cã Ziua mondialã de  monitorizare a apei nu putea trece nemarcatã.
Ziua monitorizãrii apei a fost instituitã pentru a încuraja si a educa oamenii cu privire la modul de monitorizare a componentelor apei din zona lor, si se sãrbãtoreste n fiecare an pe data de 18 septembrie. Cu acest prilej, sunt luate probe din corpurile de apã ale tãrilor participante, tara noastrã fiind printre ele. În prezent, Ziua mondialã de monitorizare a apei (World Water Monitoring Day) este un program al EarthEcho International si se realizeazã sub numele EarthEcho Water Challenge (fostul World Water Monitoring Challenge). Evenimentul marcat de operatorul de apã si canal din Valea Jiului se înscrie în planul de mãsuri adoptat de societate cu privire la calitatea apei.
„Calitatea apei potabile pe care o furnizãm abonatilor nostri  reprezintã un etalon al muncii noastre si acordãm acestui  obiectiv toatã responsabilitatea cuvenitã. În mod similar, atentia fatã de mediu reprezintã una din conditiile impuse de statutul României ca stat membru al Uniunii Europene si este o obligatie asumatã de noi în contractele de finantare care ne-au asigurat modernizarea sistemului de epurare a apelor uzate. Pentru controlul permanent al acestor obiective, laborantele noastre de la laboratorul Central al Apa Serv au un rol cheie în activitatea noastrã, care desi nu este la fel de vizibil ca al celorlalte servicii, este unul prezent permanent în calitatea serviciilor pe care le oferim”, a declarat Cristian Ionicã, directorul general al  Apa Serv Valea Jiului. O evaluare fãcutã “Apele Române” arãta cã bazinul hidrografic al Jiului are cele mai multe si cele mai lungi sectoare de râuri de calitate foarte bunã din punct de vedere fizico-chimic. Practic, sursele de  alimentare ale Apa Serv Valea Jiului sunt de  calitate ridicatã, însã acest lucru nu înlesneste misiunea operatorului. ”Chiar dacã este o apã cu o calitate bunã din punct de vedere  bacteriologic, în ultima perioadã am constata cã are un PH ridicat si din acest motiv este nevoie de tratare si monitorizare atentã din partea noastrã”, explicã directorul general al societãtii. Monitorizarea apei este realizatã de Apa Serv Valea Jiului pe baza unui program de prelevare din toate orasele Vãii Jiului din reteaua de  distributie, de la rezervoarele de înmagazinare precum si de la rezervoarele de apã potabilã de la fiecare statie de tratare. ”Pentru a  comparã performantele laboratorului Central si pentru a indica la ce abatere standard se situeazã rezultatul laboratorului în raport cu valoarea atribuitã, participãm la scheme de încercãri de competentã odatã pe an. Evaluarea externã a calitãtii se executã în vederea stabilirii performantelor laboratorului. Este cel mai important instrument de convingere asupra calitãtii rezultatelor furnizate de laborator (…) ceea ce înseamnã cã analiza apei de la Laboratorul Central este aceiasi cu rezultatele obtinute pentru aceiasi apã la celelalte laboratoare din toatã Europa, participante la schemã”, mai aratã conducerea operatorului din Valea Jiului.
Maximilian Gânju