Tineri din Italia au venit sã facã muncã de voluntariat la Petrosani. Ei urmeazã o scoalã de meserii în Beluno si în aceste zile lucreazã la amenajarea unui zid în centrul municipiului. Ei sunt membri ai Asociatiei care are în acest oras al Vãii Jiului Casa Policino si asa au ajuns sã lucreze pentru români.

Sase tineri italieni reparã acum fatada pe Strada Constructorul din Petro;ani, ei fiind într-un stagiu de formare profesionalã. Nu e pentru prima datã când se întâmplã astfel de evenimente bilaterale, la care iau parte copii români si italieni si, pe de o parte, voluntarii îsi fac practica la scoalã, iar copiii învatã sã aplice partea teoreticã, iar pe de altã parte, oamenii din zonã se aleg cu lucrarea. „Este încã o actiune de voluntariat si formare profesionalã, organizatã de Casa Pollicino din Petrosani. Este un grup de 6 elevi de la Scoala de Constructii edilitare din Beluno, Italia, care au venit pentru un stagiu de formare profesionalã, dar si sã cunoascã orasul, zona. Au venit sã desfãsoare o activitate profesionalã, adicã fac ceea ce ei au învãtat la scoalã. Este a doua actiune mare organizatã în acest an aici la Petrosani. Prima a avut loc în varã cu voluntarii de la un liceu din Italia si sãptãmâna viitoare vine un alt grup de la un liceu teoretic din Italia, care vor avea actiuni culturale comune cu cei de la Colegiul Mihai Eminescu”, a declarat Enrico Collarin, presedintele Asociatiei de Voluntariat Casa Pollicino.

Printre voluntari se numãrã si doi tineri, frati din Petrosani. Cei doi locuiesc în Cartierul Bosnea si de 3 ani urmeazã cursurile în Italia, alti 4 vin voluntari de la un liceu din Petrosani. „Sunt patru tineri de la un liceu de aici, care îsi formeazã mânã în aceastã meseria si sunt Marius si Daniel Carasca, ce locuiesc în Italia, la mine, dar se formeazã pentru o scoalã profesionalã si sunt în anul III. Ei fac scoala de meserii si acest proiect va reusi poate sã continue si cu alti copii”, a adãugat Enrico Collarin.

Cei doi copii sunt entuziasmati sã lucreze în Italia si recunosc amândoi cã asta a fost sansa vietii lor. „Fac o scoalã de 3 ani de constructii. Am deja doi ani fãcuti si mã ocup de constructii. E foarte bine acolo, iar acum, la sfârsit de vacantã, cã am venit acasã, dãm o mânã de ajutor si un exemplu de voluntariat. Acolo facem mereu astfel de actiuni de voluntariat pe santiere. Cred cã dacã rãmâneam sã fac o scoalã nu aveam atât de multe sanse. Stiam sã fac treabã si înainte, dar acolo am învãtat multe”, spune Daniel Carasca, elev voluntar. „E bine cã facem scoala acolo, pentru noi, care locuim în Bosnea. Este o sansã ce ni s-a oferit si suntem acum calificati”, a adãugat Marius Carasca, elev voluntar.

Alãturi de voluntari a ajuns si primarul Tiberiu Iacob Ridzi, cel care a fost încântat de ideea tinerilor de a da o mânã de ajutor. Asta pentru cã ei pot deveni oricând un exemplu pentru cei de la noi. „Este un exemplu de muncã de voluntariat ce fac aici acesti tineri. Pentru noi e un avantaj. Trebuia sã refacem acest zid si acum asta fac voluntarii, care ne dau o lectie”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Nici beneficiarii lucrãri nu sunt mai prejos si oamenii care locuiesc în aceastã parte a orasului chiar s-au arãtat încântati de faptul cã blocul lor va ajunge mai frumos cu sprijinul unor copii. „Avea nevoie blocul nostru de o reparatie si ne place cã asta se face cu tineri. Sper sã fim mândri de ce va iesi din mâinile lor”, spune un locatar din blocul la care voluntarii lucreazã.

Actiunile tinerilor italieni vor continua si în zilele urmãtoare. Vor fi implicati si alti tineri de liceu si în activitãti culturale, dar si de voluntariat, iar la final, vom vedea ce a iesit din mâna micilor meseriasi.

Diana Mitrache