O delegatie de 14 persoane reprezentând Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti participã în aceste zile la cea de a opta Conferintã a Geoparcurilor Internationale UNESCO.
Evenimentul este gãzduit de Geoparcul UNESCO Adamello Brenta din Italia si reuneste reprezentanti ai geoparcurilor internationale UNESCO, ai geoparcurilor aspirante la acest statut, dar si oameni de stiintã si specialisti în tematica Geoparcuri din întreaga lume.
România prezintã în cadrul Conferintei o ineditã expozitie intitulatã ”Obiecte fãcute din piatrã. Patimoniul imaterial al Geoparcurilor Internationale UNESCO” (”Stone made objects. The Intangible Heritage of UNESCO Global Geoparks”). Expozitia reuneste obiecte din 32 de geoparcuri europene cu  scopul de a prezenta publicului geodiversitatea Europei si rolul sãu în definirea identitãtii locale. Fiecare obiect expus are în spate o poveste care porneste de la perioadã si modul de formare a rocilor, pânã la modul în care oamenii au reusit sã le dea utilitate în viata de zi cu zi. Expozitia în ansamblu spune de fapt povestea diversitãtii geologice si culturale a Europei, practic o interpretare artisticã a dialogului dintre Om si Pãmânt, în acest an în care întregul continent celebreazã Anul European al Patrimoniului Cultural. Conceptul expozitiei îi apartine lui Alexandru Andrãsanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, iar designul a fost realizat împreunã cu arhitectii Alexandra Culescu, Alexandra Mihailciuc si Andrei Tache din Bucuresti. Expozitia a fost organizatã la initiativa Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti si sustinutã de Reteaua Eurepeanã si cea Globalã a Geoparcurilor. Este pentru prima datã când în cadrul celui mai important eveniment al Retelei Globale a Geoparcurilor UNESCO  a fost organizatã o astfel de expozitie. Vizitatori din întreaga lume care i-au trecut pragul au fost ghidati de opt dintre  ambasadorii pentru Geoparc care au contribuit inclusiv la amenajarea ei.  De altfel, pe parcursul Conferintei, cei opt ambasadori pentru Geoparc au avut posibilitatea  sã asiste la prezentãri si sã interactioneze cu participantii din întreaga lume. Tinerii ambasadori s-au folosit de acest prilej pentru a-si promova grupul, unic la nivelul Retelei Internationale, activitãtile, dar si proiectul Instagram intitulat ”#GGNyouth” initiat în  colaborare cu Geoparcul UNESCO Tumbler Ridge  din Canada. Ei au organizat chiar si un Flashmob pentru a atrage atentia si pentru a-i invita pe toti participantii sã îi încurajeze pe tinerii din  geoparcurile lor sã ia parte la acest proiect.
”Este o experientã unicã si educativã. Faptul cã am putut sã fim prezenti aici si sã reprezentãm cu succes Geoparcul în întreaga lume a fost unul dintre cele mai  frumoase lucruri pe care le-am fãcut vreodatã. Expozitia a iesit mai bine decât ne-am imaginat , iar ceilalti au rãmas impresionati de cum am reusit sã punem în valoare toate obiectele. Dupã aceastã  experientã pot spune doar: mândru cã sunt român si cã pot reprezenta Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului în întreaga lume!”, apreciazã Robert Dumbuleu, ambasador pentru Geoparc.
”Sãptãmâna petrecutã în Madonna Di Campiglio din Geoparcul UNESCO Adamello Brenta a fost una încãrcatã, însã marcatã de un bagaj cultural si social impresionant. Privilegiul de a participa la conferinte a reprezentat o experientã nouã care, pe lângã scopul de a transmite ideile si conceptele unor oameni noi, apartinând unor culturi diferite, mi-au transmis ideea de implicare si de muncã sustinutã pentru  atingerea unor obiective”,  considerã Dan Suciu, Ambasador pentru Geoparc.
De altfel, Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului si Universitatea din Bucuresti  au fost fãcute cunoscute  participantilor la Conferintã si prin intermediul prezentãrilor sustine de echipa Geoparcului. Alexandru Andrãsanu si Dan Horatiu Popa au sustinut prezentãri despre conceptul de geoprodus dezvoltat în cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour (proiect cofinantat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA)), iar Cristian Ciobanu a prezentat  programele Voluntari pentru Geoparc si Ambasadorii Geoparcului. Si povestea  mascotei Andi Andezit a fost fãcutã cunoscutã la acest important eveniment de cãtre doi dintre reprezentantii Asociatiei Drag de Hateg, asociatie partenerã a Geoparcului.  La cea de a opta Conferintã Internationalã a Geoparcurilor Internationale UNESCO au participat circa 1.000 de  persoane din 64 de tãri.
Adina POPA