Corina Cretu: „Comisia Europeanã nu închide mine, dar nici nu mai subventioneazã mineritul”

Nu se mai pot subventiona activitãti miniere, în Europa, unde tranzitia se face spre excluderea treptatã a exploatãrilor de cãrbune. Acesta este rezumatul întâlnirii dintre cei prezenti la întâlnirea cu comisarul european Corina Cretu, care a sustinut la Petrosani o conferintã cu tema ”Regiunile carbonifere din România în tranzitia energeticã”.
De altfel, comisarul european a subliniat faptul cã nu Comisia Europeanã este cea care dicteazã închiderea minelor si cã pentru minele Lupeni si Lonea nu vor mai fi subventii, aceasta intentionând sã se informeze pe viitor dacã se vor putea face exceptii. „Eu sunt aici pentru a sprijini. Am înteles cã se doreste continuarea activitãtii. Acest lucru nu l impune Comisia Europeanã. Comisia Europeanã nu impune nici închiderea minelor, nici dezvoltarea economicã. Eu cred cã orice regiune trebuie sã fie pregãtitã pentru cã tendinta, la nivel mondial, este de a  se renunta treptat la cãrbune si a merge cãtre alte resurse energetice mai putin poluante. Suntem aici pentru a sprijini diversificarea economicã, iar,în ceea ce priveste sprijinul concret de care a vorbit liderul  de sindicat (n.r Ion Popescu, presedintele Confederatiei Meridian), acela de a continua activitatea, asta nu depinde de mine. Existã o corespondentã între Guvernul României si comisarul care rãspunde de competitie. Potrivit regulamentelor, la sfârsitul anului 2018, UE nu mai finanteazã ajutor de stat pentru mine. Deci, ceea ce se solicitã este sã fie alocat în continuarea acest ajutor. Eu, însã, voi verifica, când mã întorc la Bruxelles, dacã existã aceastã corespondentã si în ce mãsurã sunt argumente concrete, solide, pentru a determina Comisia Europeanã sã facã o exceptie”, a precizat comisarul European Corina Cretu.
La întâlnirea de la Universitatea din Petrosani au venit delegati ai minerilor de la toate unitãtile miniere din Valea Jiului, iar în salã au fost si reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara.
Diana Mitrache

6 comentarii la „Corina Cretu: „Comisia Europeanã nu închide mine, dar nici nu mai subventioneazã mineritul”

 • 13 septembrie 2018 la 20:49
  Permalink

  Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan dar si modernizarea retelei de termoficare a vaii jiului !

  Răspunde
 • 13 septembrie 2018 la 21:26
  Permalink

  Nu te supara ,dar chiar esti batut in cap!Ai citit articolul?Ai inteles ceva?Tendinta,la nivel mondial este de a se renunta la carbune!Macar pesedistii tai(pe care i-ai votat de 28 de ani)nu te mai aburesc,iti prezinta realitatea!Esti irecuperabil,nene,traiesti pe alta lume!

  Răspunde
 • 14 septembrie 2018 la 06:22
  Permalink

  Domnule, e clar aveti raspunsul. Citez din titlu: ”Comisia Europeanã nu închide mine, dar nici nu mai subventioneazã mineritul”, asa ca puneti-va pofta-n cui cu viitorul mineritului. CEH-ul a fost iertat de PSD prin amnistia asta fiscala ca sa reziste pana la viitoarele alegeri, daca intelegeti, nu, destepti PSD…..

  Răspunde
 • 14 septembrie 2018 la 12:47
  Permalink

  mai lasa-ne tov asta care tot cere investitii ca ne-am saturat de tine

  Răspunde
 • 14 septembrie 2018 la 13:26
  Permalink

  Un raspuns mai clar pentru viitorul mineritului nici ca nu se putea mai bine din partea Corinei Cretu.In orice caz cei de la Lupeni si Lonea le pot multumi lui Nica Bebe plus Melcer pentru inchiderea din 2019.Adica altfel spus ,din 2019 nu mai sunt subventii ,deci nici bani de lefuri,iar magnetii sunt deja instalati la Lupeni sub forma inchideri de mina ,avand un birou chiar in incinta prin persoana ing Ivanus ,fost angajat al exploatarii cu pricina.Inchiderea Lupeniului e sfarsitul Vaii Jiului in ceea ce priveste extractia de carbune.Cu asa zisele mine viabile ,Vucan si Livezeni mine cu probleme in exploatare si care impreuna dau carbune cat da singura Lupeniul,problema incetarii extractiei de carbune a fost pusa premeditat fara ratiuni economice ci doar impuse din alte parti,prietenii stiu din care.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.