Vin milioane de euro, bani pentru strategii si pentru proiecte în Valea Jiului

Ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb a spus la Petrosani cã sunt bani care vin pentru a elabora o strategie de dezvoltare a acestei zone si cã acest lucru vizeazã, în perioada imediat urmãtoare, absorbtia fortei de muncã.
Potrivit ministrului, banii vin în scurt timp si ajung în completarea celor ce au venit si pânã acum, pentru cã zona noastrã a absorbit sume importante de bani în ultima vreme. „Guvernul României îi sprijinã pe cei din Valea Jiului, în sensul cresterii nivelului de trai, în sensul cresterii numãrului de locuri de muncã, pentru reîntoarcerea celor care au pãrãsit aceastã regiune. (…)   În total, toate aceste sume, pe actuala perioadã de programe se ridicã la 3,574 de milioane de euro. Vreau sã vã asigur de determinarea noastrã ca si Guvern, cã nu lãsãm în urmã Valea Jiului si cã o vom salva prin proiecte ce vor finantate atât prin proiecte finantate din bugetul de stat, cât mai ales din fonduri europene”, a spus Rovana Plumb.
De altfel, ministrul a si vorbit, la concret despre proiectele ce vor primi bani si aici s-a referit la finantarea constructiei drumului Câmpu lui Neag – Herculane, DN7A Vâlcea – Voineasa – Petrila – Petrosani, DN 66A, dar si la finantarea infrastructurii turistice, si anume a domeniului schiabil Valea Jiului de la est la vest si realizarea unui complex turistic si muzeal pentru agrement, sport si aventurã, denumit Poarta de intrare în Parcul National Retezat. Nu a omis sã vorbeascã nici despre proiecte cu vizeazã dezvoltarea industrialã a Vãii Jiului, prin alocãri financiare destinate mediului privat si parteneriate cu autoritãti locale si crearea  de parcuri industriale. Vor veni bani si pentru îmbunãtãtirea eficientei energetice  a clãdirilor de locuit, pentru aceasta fiind o  linie de finantare dedicatã special. „Vom cãuta solutii pentru co-finantare de la bugetul de stat si al autoritãtilor locale, asa încât, special pentru Valea jiului, cetãtenii sã nu mai plãteascã”, a spus Rovana Plumb.
Va fi deschisã, special pentru Valea Jiului si o axã de finantare pentru crearea de noi locuri de muncã. „Pânã la sfârsitul acestei luni, Ministerul Fondurilor Europene va lansa  o axã dedicatã special Vãii Jiului de 1,5 milioane de euro, prin care se vor dezvolta, atât competentele profesionale antreprenoriale si aici vreau sã salut si initiativa Universitãtii din Petrosani, pentru cã a înfiintat o disciplinã optionalã în ceea ce priveste antreprenoriatul, iar, în cadrul acestei linii de 1,5 milioane de euro, vom avea 100 de persoane care vor fi formate pe competente antreprenoriale si 25 care vor fi alese din cele 100, care vor prezenta cele mai bune planuri de afaceri, care apoi vor primi un grant de 40.000 de euro”, a spus Rovana Plumb la Petrosani.
Nu a lãsat deoparte nici faptul cã va fi elaboratã, cu 800 de mii de euro, o strategie a Vãii Jiului. „Cu Comisia Europeanã, prin serviciul de reforme structurale, al CE, vom finanta un proiect de asistentã tehnicã de aproape  un milion de euro, prin care vom elabora o strategie de dezvoltare a Vãii Jiului pe termen mediu si lung, asa încât aici sã putem crea noi locuri de muncã, un nivel de trai ridicat si sã creãm premisele reîntoarcerii românilor în regiunea din care au plecat, dar si o dezvoltare printr-un program investitional concret, coerent, adaptat nevoilor Vãii Jiului. Proiectul este aproape finalizat si urmeazã sã primim din partea serviciului de la Comisia Europeanã punctul de vedere”, a conchis ministrul Rovana Plumb.
Oficialii Ministerului Fondurilor Europene spun cã se va lucra dupã modelul Grupurilor de Actiune  Localã (GAL),  din care vor face parte toti primarii din Valea Jiului, în parteneriat cu parlamentarii si partenerii sociali.
Diana Mitrache

2 comentarii la „Vin milioane de euro, bani pentru strategii si pentru proiecte în Valea Jiului

 • 13 septembrie 2018 la 20:43
  Permalink

  Valea jiului a votat de 28 ani cu PSD la parlamentare , presedentiale , europarlamentare , locale , … dar degeaba fapte nimic doar VORBE iar noi cetateni vaii jiului ne rupem masinile pe DN 7A (Cheile Jietului) ca sa ajungem la Voineasa sau pe Transalpina , drumul spre Herculane , Gara Petrosani , Domeniul Schiabil Parang , Statiunea Montana Pasul Vulcan , Schi la Petrila , Termoficarea in valea jiului , investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan , blocuri locuibile degradate unde ploua , … iar Consiliul Judetean Hunedoara PSD sa asfalteze drumul judetean din Parang , drumul judetean Valea de Pesti , … Sa se mute resedinta de judet de la Deva la Petrosani ca numai asa se mai poate dezvolta valea jiului !

  Răspunde
 • 13 septembrie 2018 la 20:59
  Permalink

  Minciuni,minciuni si iar minciuni. Campanie electorala marca PSD. Prin minciuna castigi voturi. Nu sa facut nimic pentru Valea Plangerii si nici nu se va face. Abureli si minciuni. RUSINE PSD!! RUSINE tuturor politicienilor Vaii Plangerii care nu au facut nimic,doar si-au umlut ei conturile,in rest,povesti….

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.