La întâlnirea cu comisarul european Corina Cretu, minerii din Valea Jiului au venit de la fiecare  unitate minierã si au cerut sã nu se opreascã exploatarea huilei la minele pe care acum le considerã a fi pe punctul de închidere, respectiv Lonea si Lupeni.
A spus-o Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele, care, împreunã cu cei de la Confederatia Meridian, au purtat discutii cu oficialii veniti la Petrosani. Reprezentantii minerilor au venit cu cinci probleme pe care le-au ridicat în fata celor prezenti la dezbateri, iar asteptãrile sunt mari. “Suntem bucurosi cã întâlnirea de astãzi are loc la Petrosani. Asteptãrile sindicatului Muntele si a colegilor din energie pe care îi avem invitati la aceastã întâlnire, unde noi suntem parteneri de organizare, sunt mari si sunt traditionale în acelasi timp. Noi vom aduce în atentie cinci probleme care sunt foarte importante pentru Valea Jiului în momentul de fatã si în viitor. Acestea sunt, prelungirea acordãrii ajutorului de stat cu productie la minele Lupeni si Lonea si dupã anul 2018, fundamentarea SIEG-ului pe cel putin trei grupuri la cele douã termocentrale , SIEG care trebuie sã asigure atât resursele financiare necesare termocentralelor cât si resursele financiare necesare celor douã mine ce nu au ajutor de stat, Livezeni si Vulcan, Ordonanta 36, care permite acordarea de venituri în completare persoanelor concediate colectiv , intentia noastrã mai veche si anuntatã la nivelul Ministerului Muncii de pensionare anticipatã cu pensie la limitã de vârstã în conditiile legii pentru minele care se închid în momentul închiderii pentru tot personalul care este angrenat în activitate în acel moment, iar ultimã problemã pe care o vom aduce în atentia acestor lucrãri va fi reabilitarea retelei de termoficare în Valea Jiului”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
La rândul sãu, presedintele confederatiei Meridian, Ion Popescu sustine cã scopul acestei dezbateri ar fi ca la final sã se poatã întocmi un plan care sã schimbe atitudinea politicienilor si a cetãtenilor fatã de minerit.
“Avem asteptãri bune si ne-am propus ca planul care se va elabora astãzi, aici, sã fie pus în aplicatie, sã nu se mai întâmple ce s-a întâmplat pânã acum, pentru cã din cei 45.000 de mineri care au fost în 1990 au rãmas 1500 de oameni.Unii sunt în cimitire, altii urmeazã si altii, sãracii, trebuie sã lucreze si avem nevoie de ei. Suntem somati de oameni cã vor sã lucreze în minerit. Tinerii sunt înnebuniti sã lucreze, vor sã lucreze. Trebuie sã vedem ce putem face, pe mâna cui lãsãm o zonã care este atât de importantã pentru industria energeticã, pentru tarã si pentru interesul national.  Vrem prelungirea activitãtii minelor Lupeni si Lonea si schimbarea atitudinii politicienilor si a cetãtenilor fatã de minerit. Mineritul rãmâne totusi o avutie nationalã dacã sti sã o folosesti. Multi spun cã tinerii nu vor sã lucreze. Pãi nu vor sã lucreze pentru cã nimeni nu s-a ocupat de ei. Pãrintii lor sunt plecati în strãinãtate, scoala este asa cum este, armatã nu mai este. Este o nouã deschidere pe care trebuie sã o facem noi, aici, acum. Minerii, este foarte adevãrat, câstigã foarte putin , tocmai si acest lucru va fi o problemã. E salariul minim pe economie 1.900 si minerul ia 2.400. Nu este corect! Vrem sã reparãm aceste probleme, iar cine munceste sã fie si bine plãtit”, Ion Popescu, presedintele Confederatiei Meridian.
Diana Mitrache