Nu au fãcut la timpul lor scoala, dar au constatat cã acum este foarte important sã ai mãcar  8 clase.  Imposibilitatea de a-si gãsi un loc de muncã, ori poate nevoia de nu mai fi semi-analfabeti îi determinã pe tot mai multi oameni trecuti chiar de prima tinerete sã revinã pe bãncile scolilor. Asa se face cã ascum, si unitãtile de învãtãmânt se adapteazã din mers.
În Petrosani, dupã ce Scoala nr 2 a fãcut clase speciale pentru cei din Colonie, acum a venit rândul celor care locuiesc în zona opusã a orasului, în Cartierul Aeroport. Cui se adreseazã ea, ne explicã directorul unitãtii:
„Se adreseazã tuturor celor care încã nu si-au definitivat studiile scolii primare si gimnaziale. Este un proiect de tip a doua sansã, care îi vizeazã pe locuitorii din zona noastrã”, spune Vasile Pop, directorul Scolii Gimnaziale nr 7 Petrosani. Nu conteazã dacã ai trecut de majorat, important este sã vrei sã vii la scoalã. Cursurile se vor face în sistemul remedial si, cei care vin la scoalã acum au sanse sã obtinã chiar si o calificare.  „Le va permite si, datoritã parteneriatului pe care îl avem cu Colegiul Dimitrie Leonida sã se specializeze într-una dintre meseriile care sunt cerute si agreate pe piata muncii europeanã. Avem înscrisi de 10 tineri si  încã 34 de solicitãri”, a mai adãugat directorul unitãtii de învãtãmânt.  Nevoia de adaptare la noile cerinte face ca scoala sã nu rãmânã un sistem învechit, iar dascãlii care cred în viitor spun acum cum cautã solutiile optime.  „Scoala noastrã nu va mai rãmâne o simplã scoalã primarã si  gimnazialã si, în opinia noastrã trebuie sã ne adaptãm din mers si sã ne dezvoltãm si sã avem o activitate mai complexã”, a conchis Vasile Pop.
Scoala va începe, pentru acesti elevi, la data de 1 octombrie, când se vor definitiva si grupele si oamenii vin, în numnãr tot mai mare, sã se intereseze de acest sistem.
Diana Mitrache