Pensiile din judetul Hunedoara sunt printre cele mai mari din România, potrivit datelor Institutul National de Statisticã (INS).  Dupã Bucuresti, judetul Hunedoara este regiunea tãrii unde  pensia medie este  ridicatã, valoarea  acesteia fiind de 1359 de lei, cu circa 500 de lei mai mare fatã de majoritatea regiunilor din tarã. Acest lucru se datoreazã industriei grea din judet, multi pensionari provenind din minerit, siderurgie ori alte domenii cu grupe grele de muncã.
Astfel, în trimestrul al doilea al acestui an,  pensia medie de asigurãri sociale de stat a variat cu discrepante semnificative în profil teritorial. Ecartul dintre valoarea minimã si cea maximã a fost de 505 lei – 860 de lei în judetul Botosani, 866 de lei în Giurgiu, 887 de lei în Vrancea, fatã de 1.365 de lei în Municipiul Bucuresti, 1.359 de lei Hunedoara si 1.280 de lei în judetul Brasov. Pensia medie lunarã a fost de 1.122 de lei, egalã cu cea din trimestrul precedent, dar o crestere de 9,8%, comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut. În aceeasi perioadã,  pensia medie de  asigurãri sociale de stat a fost de 1.073 de lei, o majorare cu un leu fatã de trimestrul precedent si de 9,3%, comparativ cu aceeasi perioadã a anului trecut.
În aceeasi perioadã, numãrul mediu al  pensionarilor a fost de 5,207 milioane de persoane, în scãdere cu 16 mii de persoane fatã de trimestrul precedent si cu 18 mii de persoane, comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut. În plus, la finele lunii iunie, numãrul mediu de pensionari de asigurãri sociale de stat a fost de 4,68 milioane de  persoane, în scãdere cu 6 mii persoane fatã de trimestrul precedent, dar în crestere cu 7 mii, comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut.
Maximilian Ganju