Sistem medical, în moarte clinicã. Sistemul sanitar din România este ca o minge de ping-pong. Fiecare ministru paseazã câte un ordin, câte o lege în acest domeniu.

Asa se face ca dupã ce s-a vorbit de deblocarea a 2500 de posturi din sistemul medical, schimbarea survine. Posturile deblocate în sistemul medical sunt conditionate strict de vacantarea posturilor din acest an. Astfel, pe întelesul tuturor, nu se pot face angajãri mai multe decât numãrul posturilor care au rãmas libere în cursul acestui an.

“În conformitate cu prevederile art.20 alin.(2) din Legea nr.283/2011 privind aprobarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 80/2010 pentru completarea art. 11 din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor mãsuri financiare în domeniul bugetar a fost aprobatã Hotãrârea de Guvern nr. 849/2012 privind ocuparea posturilor vacantate dupã data de 1 ianuarie 2012 de personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar si personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare din unitãtile din sistemul sanitar.

Spitalele sunt clasificate pe nivele de competentã. Corespunzãtor categoriile de clasificare structura organizatoricã aprobatã, dotarea cu aparaturã medicalã si încadrarea cu personal de specialitate medico-sanitar este diferitã”, se arãta într-un document al Ministerului Sãnãtãtii.

Chiar si asa, angajãri se pot face doar în anumite sectii.

“Astfel, este important cã repartizarea numãrului de posturi care s-au vacantat începând cu data de 01.01.2012 sã asigure, cu prioritate, încadrarea cu personal, a unitãtilor sanitare care asigurã o gamã completã de servicii medicale la nivel de judet, regiune sau la nivel national.

De asemenea, este importat ca aceste posturi sã asigure încadrarea cu personal, atât a unitãtilor sanitare nevralnice cât si a structurilor cu impact major existente la nivelul unei unitãti sanitare cu pãturi, de exemplu structurile de primire urgentã, sectiile sau compartimentele cu pãturi de ATI, etc.

Astfel, realizarea acest desiderat este posibilã numai ca urmare a repartizãrii posturilor vacantate începând cu data de 01.01.2012 si pânã în prezent, ca urmare a analizãrii solicitãrilor transmise de fiecare ordonator de credite de cãtre Ministerul Sãnãtãtii”, se mai arãta în acelasi document.

Mai exista o problemã, cea a banilor. Astfel, bugetele spitatelor nu permit în momentul de fata angajarea unor noi cadre medicale. Situatia este cu atât mai gravã cu cât este posibil ca pânã la sfârsitul anului sã se facã si concedieri în domeniul medical, tocmai din cauza banilor.

Raul IRINOVICI