Municipiul Lupeni a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare rapidã, administratia localã, în urma unor eforturi investitionale importante, a reusit sã schimbe vizibil aspectul localitãtii, obiectivul autoritãtilor locale lupenene fiind acela de a dezvolta turismul, singura solutie viabilã care sã contribuie la dezvoltarea economicã a zonei, în conditiile continuãrii restrângerii activitãtii din minerit.
În acest sens primarul municipiului, Lucian Resmeritã a solicitat Consiliului Judetean sã remedieze problemele apãrute la drumul ce leagã municiliul Lupeni de statiunea montanã Straja, drum vital pentru dezvoltarea turismului în zonã. „Având în vedere faptul cã DJ664A face legãtura între municipiul Lupeni  si statiunea turisticã Straja, pe multe tronsoane, acesta se afla într-o stare avansatã de degradare. Pentru a se preîntâmpina degradarea continua precum si pentru a nu se ingreuna accesul în Statiune, vã solicitãm sã efectuati demersurile necesare în vederea  executãrii lucrãrilor de asfaltare a DJ664A aflat în administrarea dumneavoastra’, se aratã în adresa transmisã de autoritãtile de la Lupeni cãtre Consiliul Judetean.
Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni spune cã prin investitiile pe care administratia le-a fãcut au fost atrasi mii de turisti, dar degradarea drumului pune în pericol proiectele de dezvoltare a statiunii montane Straja.
„Primãria Municipiului Lupeni a derulat o serie de proiecte atât în oras cât si în Statiunea Straja, în urma investitiilor  efectuate am reusit sã dezvoltãm foarte mult turismul în zonã,  miile de turisti care aleg sã îsi petreacã timpul liber în Statiunea Straja  contribuie la dezvoltarea economicã a localitãtii noastre, la crearea de noi locuri de muncã .  Eforturile noastre sunt insã îngreunate de faptul cã drumul de acces spre Statiunea Straja se aflã într-o stare avansatã de degradare. Am solicitat Consiliului Judetean Hunedoara urgentarea procedurilor pentru asfaltarea drumului DJ664A, drum care face legãtura între municipiul Lupeni si Statiunea Straja, având în vedere cã în scurt timp vom intra în sezonul de iarnã si  drumul riscã sã devinã unul impracticabil. Întrucât acest drum este un obiectiv al Consiliului Judetean Hunedoara, Primãria Lupeni nu poate efectua reabilitarea acestuia”, afirmã primarul Lucian Resmeritã.
De cealaltã parte, presedintele CJH, Mircea Bobora a declarat cã o portiune a drumului judetean care duce spre statiunea montanã Straja va fi reparat.
“Pânã la iarnã mai sunt septembrie, octombrie, noiembrie. Noi am convenit ca o portiune din drum o sã facem acum reparatia si asfaltarea în perioada asta de toamnã. Trebuie sã vedem cum împãrtim banii si ceea ce promitem este si ceea ce vom face”, a declarat Mircea Bobora, presedintele CJH.  Încã din vara acestui an se cunoaste problema drumului spre statiunea montanã Straja, atunci când organizatorii concursului de  longboard anuntã cã anul acesta va fi ultimul, pentru moment, în care Transylvania Downhill se va organiza în statiunea montanã.
“Cu durere în suflet, anuntãm cã evenimentul Transylvania Downhill organizat în Straja, nu se va tine în 2019 din motive tehnice.  Oricât ne-am dori sã continuãm proiectul Transylvania Downhill din Straja, suntem constienti cã dupã iarna ce vine, drumul nu va fi unul practicabil pentru longboarding. (…) La anul, indiferent dacã va fi asfaltat în întregime evenimentul va avea nevoie de o pauzã pentru ca asfaltul sã îsi revinã în stadiul optim pentru practicarea  acestui sport. Decizia nu a fost una usor de luat, mai ales dupã muncã depusã si greutãtile întâmpinate în peticirea si mentinerea evenimentului”, aratã organizatorii competitiei.
La acel moment, autoritãtile locale au crezut în promisiunile oficialilor de la Consiliul Judetean Hunedoara care sustineau cã drumul va fi reabilitat. Numai cã fondurile pentru acest tronson de drum nu au mai venit, iar gropile din carosabil s-au adâncit.
Monika BACIU