Pe masa de lucru se aflã mai multe termocentrale pe cãrbune, printre ele  si cea de la Mintia. Acestea functioneazã fãrã autorizatia  integratã de mediu, fapt ce a dus la deschiderea procedurii de infringement împotriva României încã din 2017.
Conferinta organizatã de Asociatia Bankwatch România a reunit oficiali guvernamentali, printre acestia fiind si secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Visan, fost director al Termocentralei Paroseni,  Marcela McAndrew, reprezentând departamentul juridic al Directoratului General de Mediu în cadrul Comisiei Europene, Cristina Prunã, deputatã si membrã a Comisiei pentru industrii si servicii, Antoanela Costea, WWF România si Alexandru Mustatã, Bankwatch România.
”Nevoia pentru o  discutie pe aceastã temã este datã de contextul european – adoptarea pachetului legislativ “Energie curatã pentru toti europenii” si national – pregãtirea Planurilor Nationale Integrate Energie Schimbãri Climatice (PNIESC), care trebuie sã continã  obiectivele si strategiile statelor în domeniu pentru perioada 2020-2030. În acelasi timp, mai multe termocentrale pe cãrbune functioneazã fãrã  autorizatia integratã de mediu, fapt ce a dus la deschiderea procedurii  de infringement împotriva României încã din 2017. Un alt caz  a fost demarat anul  acesta în iulie, pentru  cã doar douã unitãti – Govora 2 si Deva 2 – au emisii de dioxid de sulf si pulberi care depãsesc pragul national alocat pentru toate instalatiile mari de ardere”,  se precizeazã într-un  comunicat al asociatiei. Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a arãtat cã “o mare parte a capacitãtilor de generare din sistemul energetic national sunt mai vechi de 30 de ani, iar problemele cele mai mari cu care se confruntã sunt legate de adaptarea la cerintele de mediu”. Acesta a  recunoscut necesitatea unei strategii de înlocuire a acestora, dar si potentialul mare al României pentru folosirea energiei  regenerabile.
Maximilian Gânju