Cum ar putea scãpa CEH de o taxã?

Complexul Energetic Hunedoara ar putea scãpa de plata certificatelor verzi dacã un proiect de lege va fi adoptat.  Senatorul PSD, Cristian Resmeritã, dar si alti parlamentari au initiat un proiect de lege care prevede exceptarea de la plata certificatelor verzi a consumului de energie electricã pentru extractia, prepararea si manipularea cãrbunelui.
Initiatorii proiectului cer modificarea Legii 220/ 2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a energiei din surse regenerabile de energie, în sensul exceptãrii de la plata ceritificatelor verzi a consumului de energie electricã pentru extractia, prepararea si manipularea cãrbunelui.  Proiectul de lege se referã direct la Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara si GET Govora, despre care initiatorii proiectului spun cã subventioneazã direct producãtorii de energie din surse regenerabile, cu care concureazã pe piata de energie.
Prin Directiva 2009/28/CE privind promovarea utilizãrii energiei din surse regenerabile se face o alocare pe state membre ale UE a tintei comunitare de 20% pentru sursele regenerabile de energie. România si-a asumat sã realizeze pânã în 2020 o pondere de 24% a energiei produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie. Pentru atingerea tintei nationale, aratã initiatorii proiectului, în noiembrie 2008 a fost adoptatã Legea 220/ 2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a energiei din surse regenerabile de energie, modificatã si completatã pe parcursul monitorizãrii functionãrii acestui sistem.
„Conform mecanismului de sprijin, producãtorii de energie electricã din surse regenerabile vând certificate verzi cãtre furnizorii consumatorilor finali, acestia din urmã fiind obligati ca în fiecare an sã achizitioneze un anumit numãr de certificate verzi calculat în functie de cota stabilitã de ANRE aplicatã la energia electricã furnizatã. Ulterior, furnizorii includ în factura emisã cãtre consumatorii finali contravaloarea certificatelor verzi conform cotei”, se explicã în nota de fundamentare a proiectului sustinut de senatorul Cristian Resmeritã.
Potrivit initiatorilor legii, mecanismul a dezavantajat producãtorii clasici de energie electricã.
„Schema de ajutor a afectat costurile producãtorilor de energie din surse conventionale conducând, în final, la cresterea pretului la consumatorul final suplimentar cresterii datorate ajutorului pentru E-SRE. (…) Producãtorii de energie electricã pe bazã de cãrbune sunt în situatia de a sprijini politicile de mediu o datã prin cumpãrarea de certificate de carbon si a doua oarã prin achizitia de certificate verzi pentru consumul de energie electricã pentru cãrbune”, se mai aratã în documentul mentionat anterior.
Potrivit proiectului, reglementãrile în vigoare încalcã Constitutia României.
Monika BACIU

4 comentarii la „Cum ar putea scãpa CEH de o taxã?

 • 9 septembrie 2018 la 19:35
  Permalink

  Cel mai bine este sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde
 • 9 septembrie 2018 la 21:30
  Permalink

  Cel mai bine este sa te prezinti de urgenta la medic!

  Răspunde
  • 9 septembrie 2018 la 23:49
   Permalink

   Fane, el nu-si da seama saracul, cat de grav e…..dus cu capul!!!!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.