”Guccifer” riscã extrãdarea în SUA

 

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a dispus arestarea provizorie în vederea extrãdãrii în SUA a hacker-ului Marcel Lazãr Lehel, alias „Guccifer” sau „Micul Fum”.
Cererea de extrãdare se va judeca astãzi, 10 septembrie. Autoritãtile judiciare americane solicitã extrãdarea hacker-ului în SUA, unde a fost condamnat, în 1 septembrie 2016, la 52 de luni de închisoare, de cãtre un tribunal federal din orasul Alexandria, statul american Virginia.
Instanta din Alba a admis propunerea formulatã de cãtre Parchetul de pe lângã CA Alba Iulia si a dispus arestarea provizorie în vederea extrãdãrii a acestuia pe o perioadã de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a acesteia, a declarat purtãtorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean. Hacker-ul s-ar opune extrãdãrii sale, iar instanta a acordat un nou termen pentru ca avocatul acestuia sã beneficieze de timpul necesar pentru pregãtirea apãrãrii. Marcel Lehel Lazãr, alias „Guccifer” sau „Micul Fum”, a devenit celebru dupã ce a spart conturile de e-mail ale unor personalitãti din România si America. El îsi ispãseste în prezent, la Penitenciarul Bârcea Mare, judetul Hunedoara, o pedeapsã de sapte ani de închisoare. Hacker-ul a fost condamnat în 2014, pentru cã a accesat în mod repetat si fãrã drept, prin încãlcarea mãsurilor de securitate, conturile de e-mail apartinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidentiale aflate în posta electronicã. Printre persoanele al cãror e-mail a fost spart de „Guccifer” se aflã George Maior si Corina Cretu.
În România, hackerul Marcel Lazãr Lehel a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la sapte ani de închisoare cu executare, pentru cã a spart conturile de e-mail ale lui George Maior, ale Corinei Cretu si ale unor vedere. Pentru faptele sale a fost pedepsit cu închisoarea si în SUA, însã a fost trimis înapoi în România pentru a-si ispãsi pedeasa datã instantele de la noi. Guccifer ar putea sã se întoarcã în SUA pentru a executa o condamnare de mai bine de 4 ani.
Maximilian Gânju

Advertisements