O mânã de entuziasti ai unei întreprinderi societate de stat (precursoarea actualei S.C Gospodãrie Prest S.A) au luat initiativa înfiintãrii unei echipe de fete la volei, intrând cu ea în campionatul judetean.
Terminând pe primul loc, a urmat un turneu de calificare zonal care a avut loc la Petrosani, în septembrie 1988, exact în urmã cu 30 de anistart în Divizia ”B”.
V ictoria din primavera
Viitorul I.G.C.L Petrosani, cu Nae Grecu ca antrenor, a înfruntat în perioada 4 – 8 mai 1988, la Petrosani, echipele Record Cluj, Olimpia Oradea, CSM Lugoj si Consfectia Resita, într-un turneu de calificare pentru Divizia ”B”. Au fost cinci zile de mare entuziasm, cu sala arhiplinã la fiecare zi de turneu (jocurile s-au disputat în sala de jocuri sportive a CSSP, în prezent în reparatii capitale), în prezenta a mii de spectatori în perioada de calificãri. S-au calificat primele douã clasate, Viitorul I.G.C.L Petrosani (devenitã ulterior ”Sinoal”, apoi Jiul) si CSM Lugoj, urmând a lua startul în Divizia ”B” în toamna lui 1988.
Start cu insucces
Startul în Divizia ”B” a fost dat pe 18 septembrie 1988, cu un nou antrenor, Nicolae Onofrei, meci pierdut acasã cu Metalotehnica Tg. Mures, scor 1 – 3. La finalul turului echipa s-a clasat pe locul 9 al seriei a 2-a, din 14 echipe. Echipa s-a bazat pe câteva jucãtoare care de la meci la meci au câstigat prin fortã, experientã, dãruire: Anca Cosma, Daniela Corjescu, Mariana Ivan, Anamaria Gergely, Sorin Popa, Ghiziki Lazãr, Daniel Chitic, Mãdãlina Avasilichioaie, Hanelore Karpinecz sau Simona Filiche au alcãtuit un lot omogen care a fãcut fatã cu brio unui campionat greu, pentru o echipã aflatã la debut, la acest nivel. Anii urmãtori au fost din ce în ce mai buni, astfel cã la finalul sezonului 1995 – 1996, echipa va promova în prima ligã. Dar asta e o altã poveste…
GENU TUTU