Directia de Sãnãtate Publicã a judetului Hunedoara a demarat, si în aceastã perioadã, campania de  verificare a izvoarelor din care populatia se apovizioneazã cu apã.
Potrivit medicului Cecilia Birãu, purtãtor  de cuvânt al DSP Hunedoara, maxim 4 izvoare au apã potabilã în tot judetul, dar cele mai multe au apã neconformã si populatia s-ar putea îmbolnãvi dacã mai consumã apã din ele.  Cu toate acestea, zeci de oameni ajung sã ia apã din izvoarele amenajate mai mult sau mai putin. Unul dintre ele este în Petrosani, în zona denumitã Tãbãcari, iar de cel putin douã zile acolo a apãrut un afis care indicã faptul cã apa nu poate fi consumatã. Asta, însã, nu îi opreste pe cei obisnuiti sã vinã aici  pentru o apã mai bunã decât cea de la robinet, asa cum spun ei.
„De zece ani iau apã de aici. Eu nu cred cã nu e bunã. E cea mai bunã”, a replicat unul dintre oamenii care vin aproape zilnic la izvor, cu o plasã în care au bidoane de plastic pe care le umple constiincios cu apã din izvor. „O fi o manevrã ca sã îl capteze si apoi sã ne vândã pe bani apa”, a replicat un alt om venit dupã apã.

Nimeni nu ia în serios avertismentul ce tocmai a apãrut în zona izvorului si asta chiar dacã medicii spun cã au avertizat mereu autoritãtile locale în acest sens.
„Noi facem si acum o verificare. Actiunea este în curs si, atunci când facem analizele si constatãm cã apa are microorganisme ce pot dãuna, când apa are proprietãti fizico – chimice schimbate, cerem celor din primãrii sã punã plãcute avertizoare. Nu este potabilã aceastã apã si asta pentru cã are proprietãtile schimbate fatã de normele prevãzute în lege. Ar fi bine ca  populatia sã tinãcont de avertismentele ce apar la aceste izvoare!”, a  precizat dr. Cecilia  Birãu, purtãtor de cuvânt al DSP Hunedoara. Zeci de izvoare au fost captate si oamenii cred cã apa din aceste locuri este mult mai bunã,  pentru cã nu contine clor.  Totusi, medicii spun  cã si aceste izvoare ar trebui curãtate periodic în zona de captare si  verificate, iar atunci când se constatã modificãri esentiale se recomandã întreruperea alimentãrii la aceste surse.
Diana Mitrache