Au excelat într-un sport cu adevãrat bãrbãtesc, s-au cãlit în minã si au învãtat carte dupã antrenamente  istovitoare. Ai spune cã nu-i mai poate doborî nimic, însã reîntâlnirea i-a emotionat pe multi dintre ei.  Disciplinã, spiritul de echipã, cinstea si  dorinta de a învinge i-a fãcut sã devinã oameni de succes, sã treacã cu brio peste greutãtile vietii dupã cum aveau sã povesteascã la  reuniunea de sâmbãtã. Fostele glorii ale  rugby-ului universitar din Valea Jiului, vicecampioni si componenti de bazã ai echipei nationale, au venit de peste mãri si tãri la evenimentul organizat de institutia de învãtãmânt superior din Petrosani. Au simtit aceeasi emotie cum se întâmpla când primeau convocarea la lotul national.
”A fost cu adevãrat un eveniment de exceptie. Am vãzut cât de mult a însemnat pentru acesti sportivi exceptionali ocazia de a se revedea. Ei au adus faimã Universitãtii din Petrosani, pe lângã cadrele didactice din trecut ori de astãzi si acest lucru ne obligã sã le acordãm locul  meritat. E o bucurie pentru mine cã fostii oabloventi ai nostri au ocazia sã se reîntâlneascã si sã fie alãturi de Universitatea Petrosani”, a declarat rectorul institutiei de învãtãmânt superior, Radu Sorin. Unul dintre jucãtorii emblematici ai României, Mircea Ortelecan – Maestru Emerit al Sportului, a fost recompensat de primarul Tiberiu Iacob Ridizi cu titlul de ”Cetãtean de onoare al municipiului Petrosani”. Profesorul universitar dr. Mircea Ortelecan a fost component al echipei de aur Stiinta Petrosani, iar cu el în echipã gruparea a fost una dintre cele mai puternice si mai  apreciate echipe de rugby din tara noastrã. Printre fostii componenti ei echipelor de rugby care au activat sub culorile Stiintei Petrosani s-a aflat si administratorul public al judetului, Costel Avram, invitat si el la  eveniment.
”A devenit o  frumoasã traditie  initiativa Universitãtii din Petrosani de a-i reuni, la început de  septembrie, pe sportivii care sub sigla ”Florii de colt” a Stiintei Petrosani au adus glorie rugbyului din Valea Jiului. Anul acesta, emotia evenimentului a fost si mai mare, datoritã  faptului cã unul dintre sportivii generatiei de aur a rugbyului  românesc, profesorul universitar Mircea Ortelecan, a fost  înnobilat cu titlul de Cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Îl felicit pe primarul Tiberiu Iacob Ridzi  pentru cã a avut aceastã initiativã, asa cum îl felicit pe rectorul Radu Sorin pentru organizarea acestui exceptional eveniment de astãzi”, a spus Costel Avram. Administratorul public spune cã este timpul cã Universitatea din Petrosani, Primãria si Consiliul local, Consiliul Judetean Hunedoara si cu toti cei care iubesc sportul cu balonul oval, sã se uneascã pentru a face ca acest sport de traditie din Valea Jiului sã renascã.
Maximilian Gânju