23.000 de lei este noua valoare a facturii la apã emisã Primãriei municipiului Petrosani. Dupã nemultumirile edililor, facturile la apã au fost recalculate. Initial, Primãria Petrosani a primit o facturã în valoare de 120.000 de lei.
Acum, dupã ce facturile au fost recalculate, municipalitatea are de plãtit doar 23.000 de lei, chiar mai putin decât într-o lunã obisnuitã.  Cristian Ionicã, noul director general al SC ApaServ Valea Jiului, sustine cã “S-a înteles de la început cã indiferent de cât a plouat populatia a plãtit tot 0,9 lei/mc/lunã pentru apa pluvialã, iar agentilor economici li s-au recalculat facturile. În urma unei  analize fãcute de noi si a unor referate tehnice am constatat cã noi nu putem transporta mai mult de 5 litri/mp. În momentul în care a depãsit 5 litri/mp/zi, noi atâta am pus. Ne-a adus deservicii financiare treaba asta pentru cã facturile la apa pluvialã au scãzut cu 60%”, a declarat Cristian Ionicã, directorul general al ApaServ Valea Jiului.
Încã de la emiterea  facturii initiale, în valoare de 120.000 de lei, Tiberiu Iacob Ridzi a subliniat cã nu o va achita, suma fiind exorbitantã.  “A venit factura de 120.000 de lei, în conditiile în care într-o lunã normalã plãteam cam 30.000 de lei, si asa foarte mult pentru apa pluvialã”, spunea la începutul lunii august, Tiberiu Iacob Ridzi,  primarul municipiului Petrosani.   Dupã ce primarii s-au declarat nemultumiti, cei de la ApaServ Valea Jiului au stabilit si un plafon pentru apa meteoricã. Decizia a fost luatã de Adunarea Generalã a Actionarilor  a ApaServ Valea Jiului dupã ce la finalul lunii trecute, reprezentantii administratiilor locale au avut parte de un soc la vederea facturilor emise de ApaServ. “Aprobã cantitatea  maximã de precipitatii zilnice ce se ia în calcul pentru determinarea cantitãtii de apã meteoricã evacuatã pentru agentii economici si institutiile  publice la  valoarea de 5 litri/mp/zi, pãstrându-se în continuare formulele de calcul conform legislatiei în vigoare”, aratã documentul aprobat de AGA ApaServ Valea Jiului. Sunt societãti comerciale care dupã recalculare au primit facturi negative, asta însemnând cã nu au de achitat niciun leu.
Monika BACIU