Familia minerului care a murit în urma accidentului colectiv de muncã produs în subteranul EM Lupeni va primi un ajutor în valoare de 20 de mii de lei, în timp ce ortacul rãnit în acelasi eveniment va primi un ajutor de 10.000 lei.
Banii sunt acordati de la bugetul de stat, dupã ce Executivul a aprobat o hotãrâre pentru sprijinirea familiilor aflate în situatii deosebite. ”Ajutoarele de urgentã se suportã din bugetul alocat Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si au la bazã anchetele sociale ale agentiilor pentru plãti si inspectie socialã din judetele Hunedoara si Tulcea”, se mentioneazã într-un comunicat. Reamintim cã doi mineri au fost prinsi de o surpare produsã în subteranul EM Lupeni, în luna iulie a acestui an. Din pãcate pentru unul dintre ortaci nu s-a mai putut face nimic. Accidentul colectiv de muncã a avut loc la aproximativ trei kilometri de intrarea în minã, într-un abataj cu banc subminat. Ortacii executau operatiuni specifice pentru avansarea abatajului fiind surprinsi de o surpare.
Minerul sef de schimb Duleantu Bolosin Gabriel Lucian a fost accidentat grav, iar salvatorii minieri l-au resuscitat îndelung si au sperat cã-l vor putea scoate în viatã din subteran. Efortul lor a fost însã în zadar. Ajutorul miner Bãrbat Raul a iesit din minã pe picioarele lui. În acest caz au fost deschise mai multe anchete, una dintre ele fiind pe masa procurorilor.
Maximilian Gânju